A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så kan du skydda dig mot bältros – nytt effektivt vaccin

Är du över 50 år ökar risken att drabbas av bältros. Symptomen kan vara både besvärliga och långvariga. Tack och lov kan du skydda dig genom vaccination. Min Doktor erbjuder ett mycket effektivt vaccin mot bältros som heter Shingrix.

Story Media

”Olidlig smärta”, ”det värsta jag varit med om” och ”det kändes som att huden brann”. Så beskriver några personer som drabbats av bältros sina besvär. Bältros yttrar sig framför allt som röda utslag som gör ont, och i vissa fall kan sjukdomen bli långdragen och kräva behandling.

– Bältros orsakas av samma virus som ger upphov till vattkoppor och du kan endast drabbas av bältros om du tidigare haft vattkoppor eller vaccinerats mot vattkoppor. Detta beror på att viruset du får av vattkoppor, eller den virusmängd du får genom vattkoppsvaccinet, sitter kvar i kroppen livet ut. Ju äldre du blir, desto större är risken att drabbas, säger Harald Zetterquist, medicinsk chef på Min Doktor.

“Bältros ska inte underskattas”

Vanliga symptom av bältros är röda, smärtande utslag och blåsor och i vissa fall även feber, trötthet och huvudvärk. Utslagen och blåsorna uppstår vanligtvis bara på en viss del av kroppen och brukar uppstå samlat i ett så kallat ”bälte” på en halva av kroppen. I vissa fall, särskilt hos äldre personer, riskerar bältros att leda till mycket besvärande symptom och smärta i kroppen. I sällsynta fall kan bältros påverka både syn och hörsel och leda till ansiktsförlamning.

– Bältros är en sjukdom som inte ska underskattas, inte minst eftersom flera av komplikationerna kan bli mycket långvariga. Det bästa sättet att skydda sig är genom vaccin, säger Harald Zetterquist och fortsätter:

– Vaccinet mot bältros kan både ge en skyddande effekt mot sjukdomen och lindra symptomen om du skulle drabbas. Hos Min Doktor kan du nu vaccinera dig med det nya effektiva vaccinet Shingrix som vi är väldigt glada över att kunna erbjuda.

5 anledningar till att vaccinera dig mot bältros

1. Om du har haft vattkoppor och är 50 år eller äldre bör du överväga att vaccinera dig. Bältros tar inte hänsyn till om du i övrigt är frisk – alla kan drabbas. Du kan endast drabbas av bältros om du tidigare haft vattkoppor eller vaccinerats mot vattkoppor.

2. Har du ett nedsatt immunförsvar till följd av en annan sjukdom är risken större att drabbas av bältros.

3. Hudutslagen som bältros ger är ofta smärtsamma och kan hålla sig kvar i flera veckor.

4. Bältros kan leda till långvariga hälsokonsekvenser som smärta. Det finns heller inget känt botemedel mot de nervsmärtor som bältros kan ge.

5. Vaccination ger en hög skyddseffekt mot sjukdomen och minskar risken att drabbas samt gör att du kan få mindre ont om du får sjukdomen.

Läs mer om bältros och vaccin mot bältros här.

5 % rabatt för dig över 65

Seniorer (från 65 år) erhåller 5 procent rabatt hos Min Doktor mot uppvisande av giltig legitimation (kan ej kombineras med andra erbjudanden).

Här hittar du Min Doktors Vård- och vaccinationsmottagningar.

Story Media
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.