A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så få du som bär glasögon en bättre bollträff

Golfsäsongen är här! Har du funderat på hur det är med synhjälpmedel och golfspel? Kan ett par anpassade glasögon hjälpa dig att få en bättre bollträff? Nedan ger optikern Lars Wulfing lite tips som kan hjälpa dig på banan.

Rikard Jansson

Annons

Annons

 

Golfglasögon med och utan styrka

Synsams golfglasögon är optiskt kompenserade, vilket betyder att de kupade glasen inte förvränger din synuppfattning. Så när du tittar på golfbollen så ligger den precis där du tror. Vanliga och enklare solglas kan ha en lins som är kupad utan kompensering eller ännu värre, en planparallell skiva som bara är böjd vilket gör att din synbild förvrängs. Alla våra golfglasögon är optiskt kompenserade för att ge en korrekt synbild och det gäller även de golfglasögon vi slipar med styrka.

Kontrasthöjande glas i golfglasögon

Kontrasthöjande glas finns i olika märken och med olika nyanser t.ex. gula, röda, gröna och lila. Röda eller rödbruna är vanligast, men vilka du föredrar är mycket individuellt och har även att göra med vilken synskärpa och styrka du behöver.

Golfglasögon med UV-skydd och polariserade glas

Eftersom golfspelare ofta tillbringar många timmar i solen är det viktigt att glaset har ett bra UV-skydd. Använder du till exempel keps så krävs inte lika mycket solskydd då kepsens skärm tar bort mycket av ljuset. Val av polariserande glas är också individuellt. Ett polariserande glas tar bort störande reflexer men gör att det blir svårare att se om det är vatten eller dagg på green.

Golfglasögon med läsdel/progressiva

Behöver du hjälp att se både på långt håll och nära? Vi gör flera olika typer av slipningar, till exempel sportprogressiva där läsdelen är slipad långt ned i glaset om du skulle trivas i det. Tex kanske du vill se långt för att följa bollen, men sen behöver du se bra på nära håll för att fylla i ditt scorekort. Är man inte van vid progressiva glas ska man absolut inte ha ett par sportprogressiva, utan ett par rena avståndsglas. Avståndet mellan öga och boll är drygt 120-130 cm, och då behövs ingen ”extra styrka” för att se bollen.”

Spelar du med keps?

Om man spelar med keps bör man undvika fotokromatiska glas, då de inte mörknar under kepsen. Vi rekommenderar istället kontrasthöjande röd-orangea glas.

Extra viktigt för golfaren

Ett bra fält för vidvinkelseende är extra viktigt för golfaren, eftersom man annars behöver röra huvudet mycket på tee och när man puttar då man ofta tittar snett igenom glasen.

 

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?