A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så kan du ta reda på om du riskerar att drabbas av ärftlig cancer

Close up of happy senior aged man and hands of children holding his beard

Om du haft en släkting som fått cancer kanske du själv oroar dig för att du också kommer få det. Med GeneMate® DNA-test får du veta om du har en ökad risk att drabbas av ärftliga cancerformer.

CAPE MEDIA

Det finns många cancerformer och cirka fem till tio procent av all cancer orsakas av ärftliga faktorer. iCellate är ett svenskt life science företag som erhållit flera utmärkelser och vetenskapliga stipendier från till exempel Roche Eurostars, Vinnova och Horizon 2020. De har bland annat som mål att förebygga eller upptäcka cancer i ett tidigt skede. iCellates GeneMate® är ett genetiskt test som visar om du har en ärftlig förhöjd risk för cancer genom att analysera 41 gener som är kopplade till ärftlig cancer. 

Därför är det viktigt att förstå vad testet handlar om

Anna Hellquist är genetisk vägledare på iCellate och arbetar främst med GeneMate®.

– Syftet med genetisk vägledning är att förklara vad det innebär att ta ett genetiskt test eftersom det i slutänden inte bara kommer att påverka dig. Dina anhöriga berörs också eftersom de mutationer som orsakar ärftlig cancer oftast ärvs i generationer. I det fall en mutation hittas så bör dina anhöriga också testas. Vissa kanske inte vill veta ifall de riskerar att utveckla ärftliga cancerformer. Innan man tar ett test är det viktigt att man förstår vad det handlar om. En genetisk vägledare hjälper också till att tolka resultatet och förklara vad som kommer hända näst.

För män är tarmcancer vanligast

Enligt Anna Hellquist finns framförallt två typer av personer som testar sig hos iCellate, antingen lite yngre friska människor mellan 30 och 50 år med en familjehistoria av cancer eller lite äldre personer, över 55 år, som själva har eller har haft cancer och vill veta om deras barn eller barnbarn löper risk att utveckla ärftlig cancer. 

Många som köper GeneMate® har ofta personer som haft bröstcancer i släkten, eftersom det är en ganska vanlig cancerform hos yngre kvinnor. Troligtvis har även fler hört talas om att det finns en ärftlig orsak. Anna menar dock att även tjock- och ändtarmscancer, som är den tredje vanligaste cancerformen och som främst är förekommande bland personer över 65 år, orsakas av ärftliga faktorer i 20–25 procent av fallen.

”Vem som helst kan testa sig”

Anna Hellquist berättar att sjukvården har svårt att identifiera alla individer med en ärftligt förhöjd risk för cancer. 

– Som patient måste man uppfylla vissa kriterier inom den offentliga sjukvården för att få göra ett genetisk test som avslöjar risken att utveckla cancer. Det betyder inte att kriterierna är fel utan de är framtagna för att identifiera familjer där man har störst sannolikhet att hitta en mutation. Hos iCellate selekterar inte vi våra kunder, utan vem som helst kan testa sig. Även om det inte finns cancer inom familjen så kan det ändå finnas mutationer som har dolts på ett eller annat sätt, exempelvis mutationer som ger en ökad risk för bröstcancer men som framförallt ärvts av män.

”Kontakt med hela vårdkedjan”

iCellate skiljer sig från andra life science företag för att de även hjälper sina kunder att få rätt vård utan att behöva betala extra. 

– Vi har kontakt med hela vårdkedjan så att man kommer till rätt instans inom sjukvården. Har du två nära släktingar med tarmcancer kan du få en remiss till en tarmkoloskopi ändå även om vi inte hittar en mutation, avslutar Anna Hellquist.

CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.