A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så lever de svenska pokerproffsen

Pokerproffs. Foto: Unsplash

De lever ett kringflackande liv inte olikt det som gemene rockstjärna lever men är ändå på många sätt doldisar i sitt hemland. Här kommer du att få veta lite mer om några av Sveriges pokerproffs.

Harald Nylund

Här i Sverige gillar vi att spela och ett av de mest populära spelen är poker. Det är kanske inte en slump att vi har väldigt många duktiga pokerspelare här i landet. Det rör sig ofta om yngre killar som börjar med att spela online poker, som Texas Hold’em och Omaha hi-lo, för att sen kunna klättra sig uppåt till att få delta i de stora pokerturneringarna som World Series of Poker och andra internationella turneringar.

Martin Jacobson

Den här killen räknas som en av Sveriges bästa spelare genom tiderna. 2014 var han den första svensk att vinna World Series of Poker Main Event i Las Vegas. Vinstsumman var på var på 10 miljoner dollar. Den summan är en stor del av de 16 miljoner dollar som han spelat in genom åren i diverse turneringar. Den summan gör honom också till överlägsen etta när det kommer till inspelade pengar från turneringar. I alla fall i Sverige. Internationellt sett är han den första svenska pokerspelare att hamna på top tio över inspelade vinstpengar i liveturneringar. Livet som turnerande pokerspelare kan lätt vända upp och ner på dygnet, och det kan vara svårt att hålla en hälsosam livsstil. Det blir ofta sena nätter efter kanske 12 timmar långa uppgörelser vid borden. Under matcherna är det ofta kortare pauser då många av spelarna dra iväg till närmaste restaurang för att fylla på med energi i form av skräpmat. Men inte Jacobson, han brukar istället ta ett pass på närmaste gym när det är dags för paus. Eller så går han upp tidigare om det är möjligt för att träna innan dagens matcher börjar. En sak han aldrig skippar är att köra sin dagliga meditation. Det stärker hans fokus inför matcherna. 2017 tog han ett nytt steg i karriären när han blev ambassadör för 888poker, en av marknadsledarna inom poker online. Jacobson växte upp i Stockholm men bor idag i London, när han inte är ute på turneringar vill säga.

Det svenska pokerproffset Martin Jacobson. Foto: Wikipedia.

Michael Tureniec

Den här spelaren anses av många vara en av världens bästa turneringsspelare. På hans meritlista kan ses en vinst i Poker SM 2016, en vinst i World Series of Poker samt titlar i en rad andra internationella live events. Ingen dålig meritlista med andra ord. Det som utmärker hans spel är hans lugna sätt, han visar sällan vad han tänker och är på så sätt mycket svår att läsa av för motståndarna. Han spelar alltid med solglasögon, rör sig på samma sätt och håller ansiktet neutralt. Omöjlig att läsa av, säger andra spelare. Uppväxt i Råsunda, Stockholm började han att spela poker hemma på pojkrummet. Det var ingen direkt succé utan han fick jobba sig uppåt sakta men säkert. Skaffa sig kunskap och till slut kunde han bygga upp sin bankroll och ta sig vidare. Sitt karakteristiska pokeransikte som han visar upp vid alla turneringar har han övat på mycket. Så mycket att det idag känns naturligt, enligt honom själv. Sitt första stora genombrott fick han när han 2008 vann en stor pokerturnering i London och en vinstsumma på över fem miljoner kronor. Han är idag en etablerad pokerspelare efter många år i branschen och han kommer troligen att kunna leva gott på sina inspelade pengar resten av livet även om han bestämmer sig för att sluta imorgon.

Simon Mattsson

Simon Mattsson har vunnit runt 1,2 miljoner dollar på pokerturneringar. Men det är hans vinster online som gör honom speciell. På att spela poker online har han dragit in över 10 miljoner dollar. Det gör honom till inte bara en av de bästa i Sverige utan också i hela världen. Han är känd för att vara en riktig strävare. Han har till skillnad från en del andra inte haft få mer stora vinster utan han har enträget byggt upp sin förmögenhet genom många men små vinster. Han har endast vunnit sexsiffriga belopp vid två tillfällen. Mattsson är ofta med i alla de större turneringarna som går live men det är i onlineturneringarna som han verkligen har rykte om sig att vara oslagbar. Det är just hans namn som många andra spelare fruktar att se när de anmäler sig till onlineturneringar. Mattsson ägnar sig ibland åt cash games online men det är turneringar som är han specialitet. Det är där som han maler ner allt motstånd tills han står ensam kvar med vinstpotten.

Mathias Andersson

Mathias Andersson är en riktig mångsysslare. Som ungdom vann hann guld i junior SM i friidrott. Han slog även ett svenskt rekord i häcklöpning. Sen tog pokern över och han hade en framgångsrik och lukrativ karriär som pokerproffs. Det räckte inte för Mathias som nu bytt inriktning i livet igen och numera satsar fullt ut på att bli en av Sveriges bästa travtränare. Pokern upptäckte han under sin gymnasietid då han började att spela poker online. Med tiden blev det också allt mer livepoker och det blev många resor ner till Stockholm från Hudiksvall där han är uppväxt. Det blev flytt ner till Stockholm för att kunna vara nära Casino Cosmopol och även ha nära till att flyga ut i resten av världen för att spela poker. För även om Mathias största framgångar har varit online har han även spelat poker i Barcelona, Monaco så väl som i Las Vegas. Trots framgångarna i poker hade han kvar sitt intresse för trav. Ett intresse han växt upp med eftersom hans pappa ägt och jobbat med travhästar. Mathias levde under flera år med ett ben i pokervärlden och det andra i travvärlden. På nätterna spelade han poker för att sen åka direkt till stallet för att träna hästar. I längden blev situationen ohållbar och han startade upp ett eget travstall. När han startade var hans mål att bli en av Sveriges främsta tränare, annars skulle han börja med poker igen. Framgången inom travet lät inte vänta på sig och Mathias Andersson kan numera kalla sig för travproffs.

Trots sina framgångar inom poker kunde Mathias Andersson inte glömma bort travsporten. Foto: Wikipedia.
Harald Nylund
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!