A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så påverkas din pension av coronakrisen

Hur påverkas min pension av oron på börsen? Skandias pensionsekonom Mattias Munter svarar på några vanliga frågor.

Rikard Jansson

Först och främst är coronaviruset något som orsakar stort mänskligt lidande. Men många frågor till Mattias Munter i rollen som pensionsekonom handlar just nu om krisens påverkan på ekonomin och våra pensioner.

– Många känner oro. Det är förståeligt. Vi har sett stor turbulens på världens aktiemarknader den senaste tiden och ingen vet hur bestående de totala ekonomiska effekterna kan bli av kampen mot pandemin, säger Mattias.

Tillfälliga svängningar på börsen går inte att förutse eller påverka, men vad som däremot går att styra över är den egna risknivån. Som med allt sparande handlar det om sparhorisont.

– Se till att din placeringsrisk är anpassad till när du ska ha pengarna och till hur viktiga pengarna är för hur du vill leva ditt liv – antingen nu eller som pensionär. Har man gjort den läxan kan man sova relativt lugnt. Den som har mycket ont i magen av den senaste tidens börsutveckling har möjligen för hög risk, säger Mattias.

– Men även om det svänger kraftigt på börsen har vi en lång börsuppgång bakom oss med rekordnivåer på de flesta aktiemarknaderna. Det är viktigt att komma ihåg i dessa tider av tvära kast.

Hur påverkas mina pensionsutbetalningar av börsoron?
− Effekten är relativt begränsad för dagens pensionärer, som ofta har en mindre del av pensionen kopplad till aktiemarknaden. Men om det här skulle leda till en långvarig lågkonjunktur och hög arbetslöshet finns risken att vi får se sjunkande pensionsnivåer på något års sikt.

− Din tjänstepension kan till största del vara förmånsbestämd vilket i så fall innebär att du har rätt till en viss procent av din lön i pension baserat på hur många år du jobbat. I så fall behöver du inte alls oroa dig för börsturbulensen. Vid sidan av denna har du då normalt en mindre del som har en större koppling till börsen så den kan ha påverkats mer av den senaste tidens börsoro.

Hur ska jag tänka kring placeringsrisk?
– Som med allt sparande handlar det om sparhorisont. Det är lätt att drabbas av oro och börja sälja när det skakar på börsen. Att försöka tajma marknaden är en strategi som oftast resulterar i att man som en hund jagar sin egen svans, säger Mattias.

– Tillfälliga svängningar på börsen går inte att förutse eller påverka, men vad som däremot går att styra över är den egna risknivån. Se till att din placeringsrisk är anpassad till när du ska ha pengarna och till hur viktiga pengarna är för hur du vill leva ditt liv – antingen nu eller som pensionär. Har man gjort den läxan kan man sova relativt lugnt. Den som har mycket ont i magen av den senaste veckans börsutveckling har möjligen för hög risk. Men även om det svänger kraftigt på börsen har vi en lång börsuppgång bakom oss med rekordnivåer på de flesta aktiemarknaderna. Det är viktigt att komma ihåg i dessa tider av tvära kast.

Ska jag sänka risken när jag närmar mig pensionsåldern?
− Du som börjar närma dig pensionsåldern kanske ska fundera på att minska risken något i ditt sparande. Men inte för mycket. Många stirrar sig blinda på pensionsåldern som målet med sparandet. Men om du parkerar alla pengarna med lägsta möjliga risk när du går i pension, kommer utbetalningarna aldrig att kunna höjas, säger Mattias Munter.

– Det kan var klokt om utbetalningen bara ska vara i fem år men de stora pensionspengarna ska förvaltas och räcka resten av livet – vilket kan handla om 25 år eller ännu längre. Därför kan det vara vettigt att våga ta en viss risk så att storleken på utbetalningarna får möjlighet att växa lite med åren. Majoriteten av våra kunder har faktiskt 50-60 procent av sitt pensionskapital i olika typer av risktillgångar (aktier, fastigheter, onoterade bolag, m.m) även under utbetalningsperioden.

Planera för din pensionsutbetalning – testa vår guide

Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!