A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så skapas seniorboendet som gör livet enklare

Detta är ett samarbete med Riksbyggen: Bonum erbjuder nybyggda lägenheter i bostadsrätt för dig som har fyllt 55 år - tanken är att göra det möjligt att leva aktivt långt upp i åldrarna genom att göra tillvaron lite enklare. - Det ligger både hjärta och hjärna bakom, säger konceptägare Håkan Liljeblad.

News55

Bonum seniorboende är en del av Riksbyggen som är ett kooperativt företag som sedan 1940-talet byggt bostäder runt om i hela landet. 2012 stod Bonums första bostadsrättsförening Bonum brf Bryggan i Sundbyberg redo för inflyttning. Sedan dess har Bonum utvecklats och Riksbyggen är idag det företag som bygger flest antal seniorbostäder varje år.

– Det är tydligt att vi har lyckats fylla ett behov och gjort många rätt, säger konceptägare Håkan Liljeblad.

“Bonumkonceptet bygger på en kunskap om hur det är att bli äldre”

Bonums verksamhet bygger på tre delar: Att erbjuda trygga bostäder anpassade för äldre, fastighetsförvaltning som ser till att fastigheten mår bra och utvecklas och slutligen att erbjuda de boende möjlighet att köpa service som till exempel städning hemma, hämtning av varor, montering, tunga lyft eller andra tjänster. I varje fastighet finns också gemensamhetslokaler som alla kan nyttja och en övernattningslägenhet för gäster på besök.

– Bonumkonceptetet bygger på en kunskap om hur det är att bli äldre. Vi tar hänsyn till vilka behov som finns och att behoven förändras över tid. På ålderns höst kan man behöva lite extra hjälp när ens fysiska förutsättningar avtar. Den här kunskapen om och passionen för äldres behov är bland annat det som skiljer oss från andra seniorboenden, säger Håkan Liljeblad.

Något annat som är speciellt med Bonum seniorboende är den så kallade bonumvärden. Det är en person som sköter om fastigheten men som också erbjuder individuell hjälp till de som bor i huset.

Bonumvärden erbjuder individuell hjälp till de boende

– Du kanske behöver ha någon som vattnar dina blommor när du är på semester, hämtar ut recept eller sätter upp gardiner. Allt sådant kan bonumvärden ordna, säger Håkan Liljeblad.

En bonumvärd ska också bistå föreningen med att få igång det sociala umgänget. Det kan handla om allt från att ordna systuga, stavgång eller boulekväll. Detta planerar styrelsen och bonumvärden tillsammans. Det ska vara enkelt att lära känna grannarna och ta del av det sociala.

“Vi vill vara med under hela resans gång”

Klart är att Bonums verksamhet handlar om mycket mer än att tillhandahålla lägenheter.

– Andra företag lämnar vanligtvis när allt är på plats, men vi på Bonum vill fortsätta vara närvarande. Vi ser det som en resa och vi vill vara med under hela resans gång, säger Håkan Liljeblad.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!