A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så undviker du flygförkylningen

Så snart du har landat kommer förkylningen som ett brev på posten. Varför är det så? Och hur gör man för att slippa att drabbas? Här kommer förklaringen och några smarta tips som förhoppningsvis håller dig frisk – långt efter att du har landat.

News55

Fenomenet flygförkylning är välkänt och många studier styrker det som du redan vet: Efter flygresan blir man ofta sjuk. Anledningarna är flera men det kanske inte är som du tror. Till att börja med handlar det om immunförsvaret. Sömn är viktigt. Vid långresor och tidsomställningar rubbas kroppsklockan och därmed även immunförsvaret. Några dagar innan du åker kan du anpassa dina sov- och middagstider efter dygnsrytmen vid resmålet.

Skyll inte bara på den bredvid
Du tror kanske att förkylningen kommer från stolsgrannen som sitter och snörvlar. Ja, kanske, men enligt mikrobiologer som har studerat flygplanskabiner kan smittan lika gärna komma från en passagerare på en tidigare flight. Ett virus kan nämligen överleva flera dagar ombord. Så här går det till:

En förkyld passagerare nyser och snyter sig i en pappersnäsduk. Hen stoppar näsduken i fickan eller i flygstolens papperskorg. Sedan kommer maten och hen äter och snyter sig igen.  Sedan går hen på toaletten. Förmodligen finns det flera förkylda passagerare i kabinen som gör ungefär samma sak. Förkylningsviruset sätter sig lite varstans: på stolsbrickan, på spännet till säkerhetsbältet, i flygplansmagasinet, på dörrhandtaget och spolknappen på toaletten.  Så kommer du och får smittan på dina fingrar. Det är här du ska vara på din vakt.

Du undviker förkylningen genom att hålla händerna rena och genom att undvika att peta dig i ögon, näsa och mun. Finns inte tillgång till tvål och vatten, använd desinficerande tvättlappar.

Skyll på den torra luften
När många människor kommer nära varandra ökar risken för luftburen smitta. Många tror att luften i ett flygplan är mycket smittsam, men tack vare luftrening och frisk luft utifrån är kabinens luft oftast renare än exempelvis luften på ett tåg eller i en biosalong, Det som däremot ska uppmärksammas är hur luften påverkar dina slemhinnor.  I kabinen ligger luftfuktigheten kring 15 procent mot normala 30 till 70 procent. Det gör slemhinnorna torra och kroppen mer mottaglig för luftburna virus.

För att hjälpa kroppen att behålla sin fuktbalans kan du dricka vatten och te. Men inte mycket på en gång, utan snarare små klunkar under pågående flight. Undvik alkoholhaltiga drycker då de bidrar till uttorkningen. Du kan också använda en återfuktande nässpray.

Coldzyme förebygger förkylningen
Ett nytt sätt att stötta immunförsvaret är att använda ColdZyme så snart du kommer ombord.  Genom att använda denna munspray skyddas slemhinnan av ett skikt som motverkar att förkylningsviruset förökar sig i munhåla och svalg. Därmed kan du förhindra att flygförkylningen bryter ut. ColdZyme är receptfritt och säljs på Apoteket.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!