Hela denna artikeln är en annons

Sex världsunika platser i Spanien du inte får missa

TEMAs nyproducerade resa visar upp världsarvets Spanien. ”Resan är unik i sitt slag”, säger producenten Mats Bigård.

News55

Annons

Annons

Gillar du kultur, historia och häftiga landskap? Då ska du hänga med på TEMAs nya skräddarsydda resa till ett Spanien som inte många känner till. Här färdas vi genom de historiska regionerna Kastilien och Extremadura i centrala Spanien och får njuta av såväl mångårig historia och kultur, som minnesvärd gastronomi och natur.

Resan visar upp landets rika kulturarv och är ett alternativ till de soldränkta stränderna som många av oss förknippar landet med.  Hört talas om Ávila, Cáceres och Mérida? Inte det? Kanske Segovia, Salamanca och Toledo då.

FN-organisationen Unescos medlemsländer har undertecknat världsarvskonventionen, vilket betyder att de världsarv som hamnar på listan enligt lag ska skyddas för framtiden.

En unik resa i tid och rum

Spanien kan efter Italien och Kina stoltsera med flest världsarv – hela 44 stycken, varav 15 är kulturellt viktiga städer. Resans producent Mats Bigård, som själv har många års erfarenhet som TEMAs reseledare i Spanien, förklarar varför just denna resa är så speciell:

– Resan är unik därför att den innefattar så många städer som är upptagna på Unescos världsarvslista, vi har tagit med hela sex stycken!

I Salamancas gamla kvarter kommer hjärnan gå på högspinn när din guide tar dig tillbaka många hundra år i tiden, samtidigt som kameralinsen förevigar den historiska blandningen av gotiskt, plateresk och renässans.

Plaza Mayor, med sina arkader och gallerier, är en särskild fröjd för ögat. Kanske ännu mer imponerande är Ávilas gamla stadsdelar med stadsmuren som byggdes på 1000-talet för att skydda invånarna mot de anfallande morerna. Med sina 82 halvcirkelformade torn och nio portar är det den mest kompletta fästningen i Spanien.

Natur, kultur och historia

Du färdas genom historiens vingslag och kommer regionerna Extremadura och Kastilien nära inpå skinnet.

Vi lär känna Spanien under sin storhetsperiod; guldåldern efter erövringen av Sydamerika på 1500-talet när stora palats och kyrkor byggdes, förklarar Mats Bigård.

Den romerska akvedukten i Segovia är väl bevarad. Konstruktionen som består av två nivåer av bågar utgör en del av den historiskt rika staden. Vi kommer även innanför murarna på det berömda slottet Alcázar, som tittar ner på Segovia från en klippa.

Men det är inte bara kultur och historia vi kommer ta del av under tiodagarsresan. Naturupplevelser kommer med på köpet:

– Extremadura har mycket natur och lite människor. Bussen tar oss fram genom en orörd vildmark där hjort och andra djur lever fritt, det är en speciell upplevelse, berättar Mats Bigård.

Maten och vinets land

Även om fokus ligger på världsarvsstäderna så är vi också i mat- och vinlandet Spanien. Under resans gång reser vi genom områden med kulinariska världskändisar som pata negra-skinkan, Iberico Bellota 5J, världens mest exklusiva skinka. Eller från La Mancha, dyrast bland kryddor, azafrán, saffran. 60% av världsproduktionen kommer härifrån, där Cervantes lät Don Quijote slåss mot väderkvarnar, som vi ser på kullarna i det annars så platta landskapet.

På färden ingår flera minnesvärda måltider: I Segovia äter vi till exempel lunch på en av Spaniens mest kända restauranger, El Mesón de Cándido, känd för sin helstekta spädgris. Och såväl i Toledo, Spaniens gastronomiska huvudstad 2016, som i Mérida, årets Iberoamerikanska gastronomiska huvudstad,  bor och äter vi njutningsfullt.

Resan är värd all uppmärksamhet. Den överraskar på många sätt, konstaterar Mats Bigård.

 

Advertisement

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.