A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Skydda dig mot inbrott i vinter – tänk som en tjuv

Under 2016 fick 14 000 villor och 8 000 lägenheter i Sverige påhälsning av inbrottstjuvar. Att tillfället gör tjuven är ett talesätt som stämmer och därför gäller det att göra det svårt för tjuven att ta sig in. Särskilt nu i vintertid när många lämnar sina hus och lägenheter obebodda under julen. Därför vill vi på If bjuda på bra tips om hur du kan förebygga inbrott – ett av dem är att tänka som tjuven.

News55

Ett par minuter räcker för att ta sig in

Tjuven kan sitt jobb – och kan snabbt rekognosera hemmets svaga punkter. Dåliga lås, inget larm eller tydliga tecken på att ingen är hemma, t.ex. vissna blommor i fönstret eller post i brevlådan ökar risken för att bli drabbad. Det räcker ofta med ett par minuter för tjuven att ta sig in. Även om bostaden är larmad så antar tjuvarna att det tar ca 10-15 minuter innan polis eller larmföretaget är på plats – och på den tiden kan hinna med att söka igenom hela hemmet på jakt efter värdefulla föremål.

Göm inte värdesaker på uppenbara ställen

Många tror att det går att överlista tjuvarna – men de vet exakt var de ska leta. Smycken ligger oftast i underklädeslådan och kontanter – hör och häpna – är inte ovanligt att man gömmer i frysen.

– Att märka värdesaker med MärkDNA har en avskräckande effekt, säger Lars Silfverswärd, ansvarig för skadeförebyggande verksamhet på If. MärkDNA är ett osynligt medel som kan appliceras på allt som är stöldbegärligt som t.ex. datorer, mobiler, tv-apparater. Vi rekommenderar även att registrera märkta sakerna i MärkDNAs databas för att lättare kunna koppla sakerna till rätt ägare om de blir stulna.

Grannsamverkan minskar risken för inbrott

Förutom godkända lås, larm, DNA-märkning är Grannsamverkan ett effektivt skydd för att minska risken mot inbrott.

– Grannsamverkan ger de boende kunskap om hur man försvårar för tjuven. Inbrottstjuvar avskyr bostadsområden där grannar hjälps åt att hålla koll, säger Lars Silfverswärd.

Faktum är att risken för inbrott minskar med 26 procent enligt Brottsförebyggande rådet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!