A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Smärta i stortån kan bero på den här sjukdomen

Symtomen är stelhet, svullnad och smärta i stortåleden. Det kan göra fruktansvärt ont och skorna kan också kännas på tok för trånga. Då behöver du särskilda skoinlägg för att stabilisera foten.

News55

Annons

Annons

Ulf Ahnlid är Podiater hos TeamOlmed och här berättar han mer om den här sjukdomen.

– Man kan ha flera olika slags besvär i stortån, men hallux rigidus är ett tillstånd då du har artros i stortån som medför en förslitning av ledbrosket i stortåleden. Hallux rigidus betyder egentligen “stel stortå”.

Leden påverkas av en inflammatorisk process som bryter ner ledytan. Du kan gå runt flera år utan att veta att det är artros som är problemet.

Därför kan man få svårt att sova

Symtomen för artros i stortåleden kan komma smygande och ger inte med sig när de har kommit. Till en början påverkas inte rörelserna i stortån märkbart och du kan fortfarande utföra aktiviteter med bibehållen rörlighet. När sjukdomen sedan blir längre framskriden minskar rörligheten i stortån gradvis. Då gör det ont och smärtar i stortåleden både när du sitter, står och ligger ner.

– Det gör ont i stortåleden och oftast ännu ondare dagen efter du genomfört en aktivitet. Den här strålande smärtan med ilningar kan påverka din nattsömn och många kan få mycket svårt att sova.

Misstänker du att symtomen beror på artros i stortåleden så är det bra om du även träffar en sjukgymnast eller läkare. Då kan du få tips på övningar att utföra samt eventuella läkemedel innan du kommer i kontakt med TeamOlmed för att ta fram rätt hjälpmedel som avlastar foten.

Så minskar man på besvären

– Du ska fortsätta röra på dig och jobba med rörelserna, för att på så vis stärka muskulaturen i stortån, så att den inte blir stel. Genom att aktivera tån i lagom utsträckning återhämtar sig ledytan i viss mån. Det blir dock inte lika bra som innan. Det finns hjälpmedel i form av specifika skoinlägg som TeamOlmed tagit fram. Hallux ridigusinlägget ger bra avlastning för foten. Du ska inte kunna böja stortån när du kliver ifrån i steget. Vi har även ett skoinlägg med stel botten under stortåleden och en formad hälkopp som heter Hallux rigidus med dämpning. Dessa är mycket bra om du vill kunna promenera längre sträckor på minst 1 kilometer.

Har du långt framskriden artros i stortåleden ska du även undvika onödiga påfrestningar på stortån i så stor utsträckning som möjligt. När du rör dig blir musklerna varma, men har du en inflammation i stortåleden så triggas den igång av rörelser och då blir det snabbt värre. Därför blir det värre när du har utfört en längre aktivitet med mycket påfrestningar där inflammationen sitter.

– När du får träffa vår specialutbildade personal i butik så vet de precis vilken produkt som passar för dina besvär. Artros i stortåleden är vanligare än många tror och hjälpen finns nära till hands. Vår webbutik guidar dig rätt.

Ulf Ahnlid förklarar att man bör ha rejäla skor som minskar ledens rörelser och skoinlägg med stel och avrundad sula under tårnas grundleder.

– Annars måste du kompensera för den naturliga rörelsen och då överansträngs andra leder. Då roterar man liksom ut fötterna och går som karaktären Charlie Chaplin.

Tre steg av artros i stortåleden

Artros i stortåleden graderas olika beroende på hur stel stortån är. Ulf Ahnlid går här igenom stegen funktionell hallux limitus, hallux rigidus och hallux valgus.

– Du kan ha artros i stortåleden men samtidigt full rörelseförmåga. Men när det sedan blir kallpålagringar runt leden blir den stelare och stelare. Det här staget är funktionell hallux limitus. En av alla konsekvenser med funktionell hallux limitus är att kroppen börjar skapa så kallade kompensatoriska rörelsemönster som påverkar andra delar av kroppen och som där överbelastar lederna.

Funktionell hallux limitus innebär att rörligheten i stortån begränsas och den naturliga rörligheten försvinner.

– När stortåleden förslitits och fastnat i ett orörligt läge graderar man det till hallux rigidus. Detta är det andra steget. Det tredje och sista steget är hallux valgus och då har tån tvingats inåt. En del får tillslut så ont att de väljer kirurgi som en sista utväg. Andra får inga besvär. Allt beror på hur pass drabbad leden är och i vilken omfattning. Vissa gånger ser det värre ut än vad röntgenbilderna visar, avslutar Ulf Ahnlid.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?