-
+

Hela denna artikeln är en annons

Snart dags för DreamHack Winter 2018

Mellan den 30 november och 3 december är det återigen dags för vinterupplagan av världens största digitala festival DreamHack. Datorintresserade samlas då i Elmias lokaler i Jönköping och det räknas med att cirka 50 000 besökare kommer att deltaga i tredagarseventet.

News55

Det här året är det 24 år sedan festivalen startade och det har utvecklats till en riktig folkfest. Från och med 2018 finns det till och med en svensk kalenderdag som är tillägnad festivalen. Den 9 december är numera den officiella DreamHack-dagen. Det är datumet som den allra första DreamHack-festivalen startade och dagen kommer nu att firas varje år med återblickar och olika evenemang.

 

Från en kamratträff till världens största festival


DreamHack är idag störst i världen och Sveriges största kulturexport, men när festivalen arrangerades för första gången var den väldigt blygsam. I början av 1990-talet var det dags för en kamratträff i en källarlokal på Malungs grundskola. Träffen arrangerades av de två fjortonåringarna Kenny Eklund och Martin Öjes för IT-intresserade som ville visa upp sina färdigheter inom grafik, programmering och musik. Ett par år senare, den 9 december 1994, skapade arrangörerna en offentlig träff i skolans matsal och namngav den till DreamHack. Festivalen började sedan återkomma år efter år och redan i matsalen var den ett riktigt demoparty. Alla bidrag visades på en projektor och DreamHack besöktes av kända svenska demogrupper som Rebels samt The Black Lotus.

År 1997 flyttade arrangörerna DreamHack till Borlänge och skapade därmed Sveriges största LAN-träff i Arena Kupolen. Totalt besökte 700 personer träffen och under de kommande åren växte DreamHack ordentligt. År 2000 låg besökarantalet på 2500 och Kupolen var helt fullsatt. Därför flyttades DreamHack till sina nuvarande lokaler Elmia i Jönköping år 2001. Idag är det världens största digitala festival och under 2009 hade DreamHack hela 200 000 unika besökare. Festivalen har även världsrekordet som världens största LAN-fest och är med i Guiness rekordbok.

År 2015 köpte den stora mediekoncernen MTG upp hela bolaget DreamHack för 244 miljoner kronor. DreamHack anordnar event och turneringar i Spanien, Tyskland, Ryssland och Rumänien för en publik som uppgår till flera miljoner. Enligt MTG är DreamHack det största e-sportbolaget  i Skandinavien och eftersom företaget vill satsa på just e-sport är uppköpet en perfekt pusselbit i deras verksamhet.

 

Allt som har med datorer att göra


DreamHack har flera olika festivaler under hela året och festivalerna fokuserar på allt man kan göra med datorer, internet, digital underhållning och kultur. Spelande, kommunikation, programmering, design, musik och e-sport är bara några saker som finns med på schemat. Idag består DreamHack av LAN:et som är placerat på två eller tre ytor. Tusentals besökare har en egen plats vid sin dator och kan se tävlingar- och spel på storbildsskärmarna som är utplacerade i lokalerna. DreamHack Winter 2018 håller på 72 timmar i sträck och det brukar vara deltagare som håller sig vakna under hela eventet för att inte missa något. Många använder LAN:et som en provisorisk sovsal.

Spelkulturen genomströmmar också festivalen. Cosplay har tidigare varit en sidoaktivitet på DreamHack eftersom det är många som klär ut sig till sina favoritkaraktärer från spel. På DreamHack Summer 2014 blev det till en internationell tävling och Cosplay Championship återkommer nu både sommar och vinter i Jönköping. Den som är bäst utklädd koras till vinnare och vinner flera tusen kronor.

DreamExpo finns också på plats där företag som Telia, Asus och Intel samt många svenska universitet brukar delta på. Till expot kommer många för att testa nya spel, maskiner och teknik. Blir man trött på det digitala kan man man även se annan underhållning som magiker, musiker, stå-upp-komiker och DreamHacks egna talangjakt. På Elmiafältet utanför lokalen finns det ofta eldshower, bungyjumping, lasertag och andra roliga aktiviteter.  Mat och dryck finns också på plats, men DreamHack är helt drog- och alkoholfritt eftersom det är familjevänligt. För att få komma in på eventet måste man köpa en biljett i förväg.

 

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss