-
+

Hela denna artikeln är en annons

Sociala aktiviteter på livets höst

Enligt en relativt ny studie över förväntad medellivslängd i välfärdsländer runt om i världen kan den kvinnliga medellivslängden år 2030 bli över 90 år. Av de länder som omfattats av studien beräknas den största ökningen vad gäller medellivslängd äga rum i Sydkorea vilket tillskrivs landets förbättrade ekonomiska status.

News55

I Sverige, där hälso- och sjukvårdssystemet redan håller hög kvalitet och bekostas av staten, är ökningen av medellivslängden mer marginell. Faktum kvarstår dock att vi blir allt äldre och att samhället kommer att behöva anpassas till det framöver vad gäller resurser och äldreomsorg. Mot denna bakgrund är det kanske inte så konstigt att vi slänger oss med uttryck som “50 är det nya 40”, och att stjärnor som Jennifer Lopez (som nyligen fyllde 50) och Halle Berry fortfarande klassas som skönhetsikoner. Livet är ingalunda slut vid 50, utan kan snarare sägas börja varför vi tänkte rekommendera sociala aktiviteter som du kan ägna dig åt vid livets höst.

Milstolpar innebär mer frihet

De flesta som når 50 har nått någon slags milstolpe i sitt liv som inte sällan innebär mer frihet i form av tid och ekonomi. Efter ett antal hektiska år där du klättrat i karriären och jobbat på dina personliga mål har du nu möjlighet att satsa på det sociala. Förslagsvis arrangerar du en resa till utlandet med jämnåriga vänner till kulturellt intressanta eller soliga destinationer, eller så ansluter du dig till en matlagningskurs för att förkovra dig i det franska köket. Ett annat och enkelt alternativ är att anordna spelkvällar och ge en extra krydda till dessa genom att placera bets på ditt hemmalag på sajter såsom Unibet.se över mat och dryck i goda vänners lag. Kanske väljer du att ta tag i den där salsakursen du alltid varit sugen på men aldrig prioriterat. Oavsett vad du väljer bör det sociala umgänget vara ledordet i sammanhanget då vi i Sverige dessvärre anses bli mer och mer isolerade och individualistiska ju äldre vi blir.

Kurser på Folkuniversitetet

Som ung är fortbildning ofta kopplat till prestation och framtida karriärmöjligheter. Som äldre kan du förkovra dig i lärandet för nöjes skull. Folkuniversitet har ett brett utbud av kurser inom allt från språk till klädsömnad som du kan skriva in dig på mot en billig peng. Här håller du inte bara huvudet alert utan håller även de sociala kontakterna vid liv i form av klasskamrater.

Volontärarbete

Delad glädje är dubbel glädje. Har du tid och utrymme är volontärarbete en aktivitet som inte enbart kan frigöra endorfiner i form av social samvaro utan även hjälper andra. Kontakta de lokala hjälporganisationer som ditt hjärta ömmar extra för och erbjud din hjälp.

Yoga

Ju äldre du blir desto viktigare är det att hålla igång rent fysiskt då kroppen går igenom en rad förändringar efter 50. En fysisk aktivitet, som utgår från dina personliga förutsättningar, genomförs i ett lugnare mer harmoniskt tempo och som visat sig ha strålande fysiska och psykiska fördelar är yoga. Yoga utövas av alla från barn till 90-åringar och är ett utmärkt tillfälle att varva ner och jobba på andning och mindfulness samtidigt som din kropp blir starkare och vigare.

 

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss