A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Tallrikar som skulle slängas såldes på auktion för otrolig förmögenhet

Bukowskis hittade två orientaliska tallrikar som skulle slängas. De låg på en hylla längst ner i ett gammalt vitrinskåp. Det visade sig att tallrikarna var gamla kinesiska kulturskatter värda 2,5 miljoner kronor.

News55

Annons

Annons

Ann-Christine har ärvt sitt föräldrahem i Partille efter sin framlidne mor. När man börjar rensa bland föremålen i huset visar det sig att det finns flera dyrbara skatter. Ann-Christines morbror Erik har lämnat efter sig en stor samling konst, porslin och keramik.

Lovisa Törnsten, specialist på auktionshuset Bukowskis, kom i kontakt med säljaren Ann-Christine av en ren slump.

– Jag hade hjälpt Ann-Christines väninna att sälja föremål efter hennes framlidne mor. Hon tipsade Ann-Christine om mig och Ann-Christine skickade över foton som genast väckte mitt intresse. På några foton såg jag en vas från Wilhelm Kåges Farstagods, berättar Lovisa. Det var en riktigt fin keramikvas, en Spirea. Keramikpjäser av Wilhelm Kåge är väldigt eftertraktade så det var värt att åka på ett besök bara för vasens skull.

“Förstod direkt att de kunde vara värdefulla”

Lovisa Törnsten åkte på besök till kedjehuset för att sortera och plocka ut föremål. Hon började med att bilda sig en egen uppfattning av vad som fanns i hemmet. Det var proppfullt med saker.

Lovisa berättar att hon har ett system när hon tittar i hem där det finns mycket saker. Hon börjar med att titta på allt från tak ner till väggar och golv. Småsaker tar hon allra sist.

– Det som var extra spännande i just det här hemmet var den orientaliska keramiken, som jag inte hade sett på bild, men som jag rent instinktivt kände var väldigt speciell. Tallrikarna hittade jag längst ner i ett gammalt vitrinskåp och jag förstod direkt att de kunde vara värdefulla, men jag visste inte att de skulle inbringa ett fullt så högt pris. Tallrikarna skickades till Bukowskis i Stockholm och värderades av mina kollegor till 30 000 – 50 000 kronor, men det skulle visa sig att de var värda långt mer än så, berättar Lovisa Törnsten.

Tallrikarna såldes på auktion

Tallrikarna såldes på Bukowskis klassiska auktion för 2,5 miljoner kronor och den svenska keramiken av Wilhelm Kåge såldes även den på Bukowskis kvalitetsauktioner.

– Morbrodern, Erik Holmberg, måste ha varit mycket noggrann för hans samlingar var av högsta kvalitet. Förutom tallrikarna och vasen hittade vi även fina målningar. En tavla av Per Ekström och en tavla av Sven X:et Erixson, berättar Lovisa.

Lovisa och Ann-Christine hade telefonkontakt kort efter auktionen och pratade om det fantastiska slutpriset på 2,5 miljoner kronor.

– Ann-Christine uppskattade sättet vi tog hand om föremålen på. Efter auktionen berättade hon att hela historien var ett värdigt erkännande av hennes morbror Eriks konstsamling. För mig personligen är den historiska dimensionen så oerhört spännande här! Hur kom porslinet till Sverige? Hur hamnade så gamla kinesiska kulturskatter i ett radhus i Partille? Det är storslaget, avslutar Lovisa.

Hur kan tallrikar säljas för miljonbelopp?

På auktion kan föremål säljas för långt över marknadsvärdet. Tjusningen med auktion, och vad som krävs för ett lyckat resultat, är att det finns tillräckligt många budgivare som delar samma passion och vill ha samma föremål. Bukowskis har störst resurser i Sverige i form av kunniga specialister och väl utvecklade marknadsföringsmöjligheter – just för att rätt föremål ska hamna i händerna på rätt köpare.

Vill du sälja föremål på auktion? Här kan du läsa mer om hur det går till!

 

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?