A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Tänk framåt – så sparar du smartast för din familj

Det är lätt att fastna i här och nu för en barnfamilj och frågor om ekonomin rör sig ofta kring bostad och bolån. Men ett sparat buffertkapital ger en skön trygghet framåt och många familjer borde se över sitt sparande. Det tycker Ålandsbankens Fredrik Svennersjö. Här är hans bästa tips.

Staffan Ekberg
  • Att se till att ha ett buffertkapital är det första ni bör göra som familj. När den punkten är klar behöver man fundera på vilka mål man har med sitt sparande och vilken långsiktighet sparandet kan tänkas ha, förklarar Fredrik Svennersjö, som är chef för Ålandsbankens Premium Banking.

Det är först när de frågorna är besvarade som det är dags att välja placeringsalternativ.Ju tidigare familjens sparande påbörjas, desto större möjlighet får förstås kapitalet att växa. Att månadsspara en fast summa, både för sig själv och för barnen, är enligt Fredrik Svennersjö en av de klokaste investeringarna man kan göra.

– Ju tidigare desto bättre, eftersom ränta på ränta-effekten blir större vid ett långsiktigt sparande och avkastningen ökar ordentligt när sparandet får pågå i mer än tio år.

När det gäller placeringsalternativ för sparat kapital är det bra att ta hjälp av bankens personliga rådgivare för att hitta ett sparande i till exempel fonder som passar din profil. Fondsparandet är vanligt och Ålandsbankens fonder är alla aktivt förvaltade – bankens team av förvaltare gör alltid en grundlig analys inför investeringsbeslut för att nå en så god avkastning över tid som möjligt.

Varje månad gör Ålandsbanken en analys för de kommande sex månaderna som ligger till grund för den förvaltning banken ansvarar för. Du som sparar kan ta del av expertisen genom nyhetsbrevet Ålandsbankens marknadsutblick. Där du kan läsa om marknadsutvecklingen och fondförvaltarnas investeringar – ett sätt för banken att vara transparent med förvaltarnas arbete och kunskap.

Och ett bra sätt för dig att vara med och följa utvecklingen av ditt sparande.

Få hjälp att räkna ut hur ditt sparande kan växa här:

https://www.alandsbanken.se/sparkalkylator

Staffan Ekberg
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!