A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Tänker du på förpackningen när du köper vin?  

Vin på pappförpackning är praktiskt av många anledningar och är ett klimatsmart alternativ som gynnar oss både här och nu och i framtiden också.

CAPE MEDIA

Vin på pappförpackning har brottats med fördomar genom åren – fördomar som behöver redas ut. En fördom, och myt, är att pappförpackningen skulle innebära att kvaliteten på vinet är sämre – och därmed smaken. Men så är det inte. Pappförpackningar släpper inte in ljus, vilket är en fördel för att bevara dryckens egenskaper.

Viner som fått märkningen hållbart val

Expedition Torrontés Chardonnay och Castillo de Gredos, både det röda och vita vinet, har fått Systembolagets egen märkning hållbart val som introducerades den 1 mars i syfte att vägleda konsumenten till att göra klimatsmarta val. Här är de tre kriterierna:

  • Odling och produktion ska vara miljöcertifierad
  • Dryckerna ska ha fått godkänt resultat i Systembolagets analys av arbetsvillkor i odling och produktion.
  • Dryckens förpackning ska ha ett lågt klimatavtryck

Expedition Torrontés Chardonnay är ett vitt fruktigt och blommigt vin på druvorna Chardonnay och Torrontés från Argentina. Vinet är även Fairtrade-certifierat.

Castillo de Gredos från Spanien finns både som bärigt rött vin och som fruktigt och lätt vitt vin. Producenten Bodegas Vinartis, som grundades år 1875, hette från början Bodega Los Llanos och ligger i Valdepeñas.

För en klimatsmart konsument

Pappförpackningar står idag för drygt fyra procent av Systembolagets totala vinförsäljning och har lägst klimatpåverkan och är därmed det bästa valet ur miljösynpunkt.

På nästa släktmiddag eller när nästa tillfälle ges för sällskapsvin i goda vänners lag kan du ställa fram vinet på bordet och berätta om allt du nu lärt dig om pappförpackningar och hållbara val.

Här kan du läsa mer om hållbart val

Det här är en annons från Anora Sweden

CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.