A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Trenderna som kan påverka kronan 2020

Den svenska kronan har varit rekordlåg de senaste åren. Detta har haft en stor inverkan på ekonomin och värdeminskningen har varit tydlig. Importvaror har blivit dyrare, elpriset har höjts och det har blivit dyrare att åka på semester utanför Sverige. Riksbanken hade förhoppningar om att höja räntan till plus innan 2019 gick över till 2020, men konjunkturen och läget i resten av världen hindrade höjningen.

News55

Ytterligare ett bakslag kom när coronaviruset bröt ut. Kronan, som marknadsexperter trodde skulle stärkas under årets första kvartal, har rasat mot dollar och euro. Både börs- och valutamarknaden har påverkats av den rådande pandemin. Världens börser har fallit mellan 15-20 procent. Dollar och euron har stärkts tack vare att krispaket har delats ut. Förhoppningarna om att kronan höjs under 2020 är däremot inte helt bortblåsta. Det finns fortfarande tecken som tyder på att kronan kan stärkas, frågan är bara när.

Faktorerna som påverkar valutamarknaden

Det är flera faktorer som styr valutamarknaden. Centralbankerna spelar en stor roll eftersom deras åtgärder och spekulationer om räntehöjningar kan påverka huruvida en valuta stiger eller faller. Nyhetsrapporter och händelser i landet eller länderna som använder valutan har en direkt koppling. Detta har varit särskilt tydligt nu när många länder har pausat sin industri och stängt sina gränser. Även investeringsintresset påverkar. Om en investerare är framgångsrik i sina spekulationer på ett valutapar kommer andra att vilja följa i hens fotspår. Idag sker världens valutahandel på nätet och det spekuleras på höjningar respektive fall. Om spekulationen sker med hjälp av en hävstång eller inte är upp till varje trader. Lyckad valutahandel grundar sig i en förståelse för de påverkande faktorerna och ett intresse av att följa dess utveckling.

Innan coronaviruset bröt ur berodde den svenska kronans låga värde på läget i Europa och resten av världen. Det påverkades såväl av Brexit som handelskriget mellan USA och Kina. Det har också påverkats av Riksbanken, vars uteblivna räntehöjningar har skapat en viss misstro. I slutet av 2019 lyckades Riksbanken att få upp räntan till noll och experter hade förhoppningar om att Sverige skulle kunna ta sig ur den milda lågkonjunkturen under 2020. Detta är fortfarande möjligt men beror till stor del på när viruskurvan plattas ut och marknaderna kan återgå till det normala.

Trenderna som kan lyfta kronan

När coronakrisen är över finns det goda chanser för kronan att växa sig starkare. Det finns flera tecken på att den amerikanska dollarn kan tappa sin tidigare starka tillväxt. Krispaketen bidrar till att det finns mycket dollar i omlopp. Det är samtidigt valår och landet hade redan innan coronaepidemin lättat på sina valutareserver. Euron kan också komma att sjunka. Enligt Storbritanniens premiärminister, Boris Johnson, ska ett handelsavtal ha nåtts med EU innan året är slut. Detta tror EU:s förhandlare inte är genomförbart, och sannolikheten att nå ett avtal under rådande omständigheter är ännu mindre.

I början av året fanns det också tecken som tydde på att Sveriges tillväxt skulle öka. Sverige har blivit en stor marknad för fintech och digitalisering. Hela 16 svenska fintechbolag fanns med FT 1000, som är Financial Times årliga lista över fintechbolagen med störst tillväxt. De har få importkostnader och kan fokusera på att exportera sina tjänster. Exporterna från stål- och träindustrin förväntades öka och kombinerat med de digitala företagen skulle de kunna stärka tillväxten och kronan. Den enda marknaden som hittills har fortsatt som analytiker förutspådde är bostadsmarknaden. Priserna fortsätter att öka på ett kontrollerat sätt och efterfrågan är fortsatt hög utan att belåningsgraderna stiger.

Den svenska kronan kallas ibland för en ”skvalpvaluta”. Det innebär att den alltid kommer att sänkas när tillväxten i landet går dåligt. Det innebär samtidigt att den kommer att gå upp när tillväxten går bra. Med de förutsättningar som Sverige gick in i 2020 med, finns det goda utsikter när coronakrisen har passerat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!