A-
A+

Hela denna artikel är en annons

Vad brinner ditt hjärta för? Se den stora testamentesguiden här!

En av fem har skrivit testamente. Många låter bli för att de tror att det inte behövs. Men faktum är, att för de allra flesta finns det anledning att upprätta ett testamente. Vad vet du egentligen om arvslagarna? Testa dina kunskaper med SOS Barnbyars testamentesquiz!

Story Media

Att upprätta ett testamente kan kännas skrämmande eller ödesdigert för många, men så behöver det inte vara. Ett testamente är endast för att säkerställa att dina tillgångar kommer dit du vill. Det blir allt vanligare att testamentera antingen hela eller delar av sitt arv till en hjärtefråga. Om man inte har upprättat något testamente, och inte har några arvingar, går hela arvet till Allmänna Arvsfonden, som i sin tur delar ut pengarna till projekt som stärker äldre, barn, och funktionsnedsatta.

Vad bör man tänka på?

Vid upprättande av ett testamente behöver man skriva under det fysiskt. Trots att vår värld nu för tiden är övergripande digital, kan man inte signera sitt testamente med sitt Bank-ID. Detta gäller även för vittnena som också behöver vara fysiskt på plats.

Vittnena behöver dock inte veta innehållet i ditt testamente, utan är snarare på plats för att bevittna att du skrivit testamentet av egen fri vilja, samt att du är vid fullt förstånd om vad du gör. Detta säkerställer att ditt testamente är giltigt, även om något av vittnena skulle avlida.

Att testamentera en hjärtefråga

Att inkludera en eller flera organisationer i sitt testamente har blivit allt vanligare, och undersökningar visar på att mellan 2–4 procent har en organisation de brinner för inskriven. Det går inte att veta exakt, då Sverige inte har en allmän databas där man kan ladda upp sitt testamente.

Martina Hallin på SOS Barnbyar menar att fler förmodligen skulle inkludera en organisation om de tänkte på det.

– Ungefär sex av tio svenskar skänker regelbundet pengar till en eller flera organisationer vilket visar på att det är viktigt för många att hjälpa till. Trots detta är det procentuellt få som skriver in organisationer i sitt testamente. De som gör det är väldigt nöjda över sitt beslut, men berättar kanske ändå inte att de har gjort det för andra. Jag vet inte varför. Det kanske finns en viss svensk blyghet kring det. 

Barn i SOS Barnbyars omsorg växer upp i en varm och stöttande miljö, där de lär sig att utveckla starka och värdefulla relationer. De får även en utbildning som ökar möjligheten att få jobb, och en chans att skapa ett självständigt liv, och ge tillbaka.

– Vi brukar säga att god omsorg går i arv. Barn som stöttats under uppväxten, blir vuxna som ger tillbaka. Till andra barn, till andra vuxna, och till samhället.

Att upprätta ett testamente på SOS Barnbyars hemsida är gratis, juridiskt korrekt och individuellt anpassat efter dina omständigheter.

– Då många inte vet hur det fungerar antingen när man upprättar ett testamente generellt, eller mer specifikt hur man skriver in en organisation i sitt testamente, har vi en onlinetjänst där man genom att svara på tjugo frågor kan få ett färdigt testamente. Dyker det upp saker man undrar över, kan man chatta eller ringa jurister från Lawly under tiden, avslutar Martina.

Vad vet du om att upprätta ett testamente? Testa dina kunskaper här!

Story Media
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.