Hela denna artikeln är en annons

Vad händer om din identitet blir kapad?

Id-kapningar är ett brott på frammarsch – bedragarna omsätter nu flera miljarder kronor. Men det finns flera sätt att skydda sig.  

News55

Siffror från kreditupplysningsföretaget UC visar att antalet kända bedrägerier av den här typen uppgick till mer än 85 000 stycken under 2015. Samtidigt ökade också bedragarnas omsättning till 5,5 miljarder kronor.

Id-stölder innebär att bedragare kommer över en persons identitetshandlingar eller personuppgifter som personnummer, bankkortsnummer eller PIN-koder – uppgifter som används för att ta lån, teckna mobilabonnemang och beställa produkter.

– Det är obehagligt att få sin identitet missbrukad på det här sättet. Dessutom kan det innebära en del jobb att avbeställa produkter, spärra kort och annat när brottet upptäckts, säger Jenny Rudslätt, Produktspecialist Egendom på försäkringsbolaget If.

Rotar igenom folks brevlådor

Det kanske mest uppmärksammade vapnet i bedragarnas arsenal är bluffmejlen, där mottagaren uppmanas att skriva sina kontouppgifter eller klicka på en länk som leder till att spionprogram laddas ner i datorn.

En vanlig taktik bland bedragarna är också att rota igenom folks brevlådor för att få tag på personuppgifter.

– Att skydda sig mot id-stöld handlar inte bara om antivirusprogram och brandväggar, utan lika mycket om att ha lås på brevlådan och vara försiktig med hur man använder sina personuppgifter, säger Jenny Rudslätt.

Klicka aldrig på okända mejllänkar

En av grundreglerna är att inte klicka på länkar i mejl man inte är säker på var de kommer ifrån. Många bluffmejl utger sig för att vara från till exempel banker, telefonbolag eller Skatteverket, men de äkta aktörerna brukar aldrig mejla och be dig skicka kontonummer eller koder. Sådant sköts istället på säkra inloggningssidor.

Olika typer av hjälp för den som råkat ut för id-stöld går nu också att få via försäkringar. I Ifs hemförsäkring ingår juridisk hjälp för att till exempel avvisa olika krav samt rådgivning för att begränsa skadan och förebygga problem.

– Det går inte att helt skydda sig mot den här typen av stöldförsök, men om man är uppmärksam kan man i alla fall minska risken för att en id-kapning lyckas, säger Jenny Rudslätt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.