A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Experten berättar: "Därför ska man använda ortos"

En ortos är ett kroppsburet hjälpmedel som används för att motverka felställningar och ge stöd åt en kroppsdel. Det finns viloortoser och ortoser man använder när man är i rörelse. – Syftet med att använda en ortos är att man ska bli mer självständig i sin vardag och kunna utföra de aktiviteter man klarade av innan, säger Louise Roser, ortopedingenjör hos TeamOlmed.

News55

Med en ortos kan man rätta till kroppens hållning och rörelsemönster, ge stöd åt lederna och hindra felställningar. Det finns olika ortoser för olika ändamål, alla anpassade på olika sätt efter kroppens leder, ben och rörelser.

I ena gruppen ortoser finns de som syftar till att underlätta rörelser och samtidigt hindra leder från ofrivilliga rörelser som belastar kroppen. Det finns exempelvis handledsortoser. I den andra gruppen ortoser är utbudet bredare och styrs mycket av patientens eget syfte och hur hen vill kunna använda sin ortos på bästa sätt. Ortoserna styr ledernas rörelser samtidigt som de avlastar sår och områden där man känner av smärta, så att man inte får ont, när man till exempel behöver lära sig att gå igen efter en stroke. Det finns exempelvis knäortoser, ankelortoser samt gångortoser som är specifikt framtagna för att kunna använda i skor.

Louise Roser arbetar som neuroexpert på Södersjukhuset i Stockholm och är leg. ortopedingenjör hos TeamOlmed

– Antingen kommer man på remiss från sin vårdcentral eller efter att ha besökt en sjukgymnast. Man får då träffa en ortoped, neurolog eller reumatolog. Det allra vanligaste är att remissen kommer från ett rehabiliteringsteam som då redan gjort bedömningen, och kunnat konstatera, att patienten kan behöva en ortos, säger Louise Roser.

Alla fall av stroke ser olika ut. Vissa kan bli nästan helt återställda efter en stroke, medan andra får tillbaka delar av de förlorade förmågorna. Diagnosen har man med sig hela livet.

– Inledningsvis handlar mycket om funktionell reorganisation, alltså att lära sig gå och prata igen. I början har en del svårt att uppfatta saker och kan behöva fråga fler gånger, till exempel vad klockan är.

Syftet avgör hur man ska använda ortosen

– I ett tidigt skede gör jag en behovsanalys tillsammans med patienten. Vi kommer då gemensamt fram till vad syftet med ortosen ska vara och vad man vill kunna göra med hjälp av en ortos. Vissa som drabbats av en stroke kan helt enkelt inte gå utan att ta till en ortos och då kanske syftet med ortosen ska vara att man vill kunna bli mer självständig i sin vardag. Bara en så enkel grej som att kunna gå på toaletten själv är ju mycket viktig, säger Louise Roser.

En del behöver ortos ibland för att klara av att genomföra enklare vardagliga uppgifter, medan andra behöver ortos hela dagar för att exempelvis klara av att klä sig på morgonen och äta samtliga måltider under dagen.

– Har man fått en stroke kan ena handen fastna i ofrivilliga ställningar, utan att man kan göra något åt det. Handen kan bli krokig och det kan på så vis bli svårt att klara av att ta hand om sin basala hygien. För handled och tumme kan man använda prefabricerade ortoser, säger Louise Roser.

Behovet ser alltid olika ut

Det finns inte enbart ett syfte med ortos, utan alla har olika behov. Behovet kan dessutom förändras över tid, så det är viktigt att man har en nära kontakt med sin ortopedtekniska verksamhet, under tiden man har ortos.

– Det finns viloortoser som man kan använda nattetid för att avlasta så att man inte riskerar att hamna i felställningar. Det finns en del aktiviteter som kräver att man har ortos för att klara av att genomföra dem. Det finns ortoser som kan upplevas som stora eller klumpiga och då är det viktigt att man själv får prova och känna efter hur mycket man är villig att använda dem.

De första 2–3 veckorna räknas som en invänjningsperiod. Till en början är det svårt att veta hur det kommer att kännas att ha en ortos. I början vet man inte om den kommer skava, ge sår eller rodnader.

– Under invänjningsveckorna inspekterar vi benet eller handen regelbundet. Man ska tänka på att använda ortosen enligt rekommendationer från sjukgymnasten så att man använder den på lämpligast tänkbara sätt och därmed får den effekt man vill ha. Ett annat råd jag ger alla mina patienter är att fortsätta gå på sjukgymnastik och träna regelbundet, avslutar Louise Roser.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!