A-
A+

Hela denna artikel är en annons

Vanliga frågor och svar om hörsel

Hörselnedsättning är ett vanligt problem bland många äldre. Här svarar Maria Chatziapostolou, legitimerad audionom och Synsams hörselexpert, på vanliga frågor.

News55

Jag tror att min man hör dåligt, men han tycker att det är jag som mumlar. Vad ska jag göra?

-Du är inte ensam om det du beskriver. Det är vanligt att den som lider av en hörselnedsättning förnekar att det är den egna hörseln om är problemet. Ofta tycker man att det är omgivningen som pratar otydligt. Försök att ta ett steg i taget och börja med att stötta din man att boka ett hörseltest. Om ni har tillgång till hörlurar, en mobil och en dator kan han göra ett första hörseltest gratis online. Visar svaret att han troligtvis lider av nedsatt hörsel kan ni sedan gå vidare att boka en tid hos en audionom. Ibland kan det också vara så att man skäms för att man hör dåligt. Om du misstänker att det är problemet kan du berätta att nedsatt hörsel är vanligt, att tekniken har utvecklats mycket de senaste åren och att det finns många moderna och diskreta hörlurar på marknaden idag

I vilken ålder är det vanligast att drabbas av nedsatt hörsel?

-En femtedel av Sveriges vuxna befolkning lider av någon typ av hörselnedsättning. Det är 1,5 miljoner människor. Hörselnedsättning kan drabba alla, men vanligaste orsaken till nedsatt hörsel är stigande ålder. Runt 50 års ålder brukar de första tecknen på försämrad hörsel visa sig och en av tre personer över 65 år har nedsatt hörsel.

Hur vet jag om jag hör dåligt? 

-Det kan vara svårt att avgöra själv eftersom en hörselnedsättning oftast kommer gradvis, men det finns tecken som du kan vara uppmärksam på. Om du upplever att du ofta måste be andra att upprepa sig, att andra pratar tyst eller om det känns som att folk mumlar, då kan det vara så att du har nedsatt hörsel. Ett annat tecken kan vara att du inte kan höra i bullriga miljöer eller att du inte hör ljusa toner som fågelkvitter. När du inte hör så dubbelarbetar hjärnan och du kan därför känna dig tröttare än vanligt. 

Jag har länge lidit av brusande ljus som jag tror är tinnitus. Kan jag få hjälp med min tinnitus?

– Självklart finns det hjälp att få. Idag finns det olika typer av behandlingar för tinnitus. Alltifrån hörapparat om du lider av en hörselnedsättning, till träning eller KBT, om din tinnitus orsakats av spänning i nacken. En audionom kan göra en behovsbedömning och utreda vad som är den mest lämpliga behandlingen för just dig och hur du kan gå vidare.

Vad kostar en hörapparat?

-En hörapparat kan kosta olika mycket beroende på modell och märke. Vi på Synsam säljer hörapparater vid våra kliniker i Täby och Nacka. Det finns olika prisklasser som täcker olika behov beroende på vad just din hörsel behöver. Hörapparater kostar från 600 kronor och uppåt beroende på teknik. Vi säljer både regionens sortiment och ett privat sortiment. Region Stockholm har ett upphandlat sortiment. De apparaterna ”lånar” du mot en avgift på 600 kronor. Men du kan också köpa en hörapparat privat, utanför regionens sortiment. Hela eller delar av kostnaden täcks då av en hörselcheck från regionen. Besöket hos oss kostar 100 kr, frikort gäller då vi arbetar på uppdrag av regionen.

Vilken hörapparat är bäst?

– Vilken hörapparat som är bäst just för dig är svårt att ge råd om den bästa hörapparaten för dig utan att veta vilken typ av hörselnedsättning du har, men det finns många moderna och diskreta hörapparater på marknaden idag. Det finns tre olika typer av hörapparater; allt-i-örat-hörapparater, bakom örat med insats och bakom örat med högtalare. Den vanligaste är den som du har bakom örat med högtalare. I Synsams guider kan du läsa mer om de nyaste hörselapparaterna och hur de olika modellerna fungerar. Besök din närmaste hörselklinik så hjälper de dig att prova ut rätt modell för dig.

Hur ska jag skydda mina öron när jag jagar?

-Bra att du vill skydda din hörsel på bästa sätt – det är viktigt! Statistiken visar att väldigt många jägare har skadat sin hörsel. Jakt och gevärsskott (150 dB) kan nämligen skada hörseln ordentligt. För dig som jagar rekommenderar jag ett hörselskydd som förstärker svaga ljud som prassel i skogen och tal men skyddar din hörsel från de högljudda gevärsskotten. Dessa kan du dessutom enkelt koppla till jaktradion. Vill du lära dig mer om olika hörselskydd kan du läsa mer i Synsams guide för hörselskydd för jobb och fritid.

Har du också frågor om hörsel? Då finns det möjlighet att få ställa dem och få svar i kommande frågespalt den 24:e september med Maria Chatziapostolou, legitimerad audionom och Synsams hörselexpert. Mejla dina frågor till: [email protected]

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.