150 000 äldre har inte råd med tandläkare

STOCKHOLM 20090113
Åldersdiskriminering, Ekonomi, finans och affärer, Forskning, Inrikes, Politik, Samhälle, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

13 procent av alla pensionärer har avstått från att söka tandvård trots att de har behövt under de senaste tolv månaderna. Bland pensionärer med låg inkomst är det nästan var fjärde som skulle behöva men inte har råd att gå till tandläkaren. Det visar en undersökning från PRO.

Anton Hagwall

Annons

Annons

Annons

Annons

Allt fler äldre har inte råd med tandvård, trots att behovet av att gå till tandläkaren minskar inte med åren. Tvärt om. Som äldre är munhälsan en fråga om livskvalité som påverkar den allmänna hälsan i stort. Ändå har 13 procent av alla pensionärer låtit bli att gå till tandläkaren trots att de behövt det senaste året. Bland de med låg inkomst är det nästan var fjärde pensionär om skulle behöva men inte har råd.

Det visar en ny rapport från Pensionärernas riksorganisation, PRO. Rapporten ”Bit ifrån” är den första av två om äldres munhälsa och tillgång till tandvård. Rapporten belyser bland annat vad ekonomin betyder för att kunna gå till tandläkaren.

Drygt hälften, 52 procent, av pensionärerna som avstår vård har gjort det av ekonomiska skäl. Andelen motsvarar 150.000 personer, som alltså inte har råd med besök hos tandläkaren.

      LÄS MER: Nytt tandvårdbidrag hjälper inte utsatta

Annons

Annons

Tandvård ska inte vara en klassfråga

Därför kräver PRO nu att:

– Tillgång till tandvård ska inte vara en klassfråga. PRO kräver därför att tandvården ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd, så att patienterna inte behöver betala högre avgifter än 1.100 kronor under tolv månader, säger rapportens författare Anna Werkelin Ahlin, sakkunnig i hälso- och sjukvårdsfrågor hos PRO.

– Att ha råd att gå till tandläkaren handlar inte bara om hälsan i munnen. Allt mer forskning visar på samband mellan munhälsan och en rad allvarliga sjukdomstillstånd, som exempelvis olika hjärt- och kärlsjukdomar.

Rapporten ”Bit ifrån” är gjord på uppdrag av PRO av Kantar SIFO, som har frågat 1 044 pensionärer per telefon. Ni hittar i sin helhet ni på PRO:s hemsida.

 

Anton Hagwall
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons