A-
A+

67-åriga SVT-profilen tvingas sluta - anses för gammal

© SCANPIX, Stockholm, Sverige, 20020814, Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX Scanpix Code 30230
Arbetsmarknad, Celebriteter, Inrikes, Människor, Medier, Pension, Politik, Samhälle, TelevisionNews55

Margit Silberstein, mångårig politisk kommentator vid Sveriges Television, fyllde 67 år härom dagen - nu tvingas hon sluta av åldersskäl. – Det är ingen skillnad på mig eller någon annan innan vi fyller 67 eller efter vi gjort det, säger hon till Expressen.

Hannes Dükler

Annons

Annons

 

Som den senaste i raden av SVT-profiler som tvingas bort på grund av ålder anser Margit Silberstein att SVT som företag är dåligt på att tillvarata äldres kompetens.

– Jag fyllde 67 härom dagen och då är det brutalt så att bilan faller. Då upphör anställningen, säger hon till Expressen.

Det är alltså inte första gången som Sveriges Television anklagas för åldersdiskriminering av trogna och folkkära medarbetare som tvingats sluta på grund av ålder. Bland annat har nyhetsankaret Claes Elfsberg, 68, gått ut och kritiserat företaget för dess hårda ålderspolicy efter att själv tvingats bort efter 45 år i rutan.

– Jag tycker illa om principen att anställningen ska upphöra mot den anställdes vilja bara för att man fyller år. Jag gillar inte det där. Jag tycker att vi ska se på arbete, pensionering på nya och moderna sätt. Vi mår ju mycket bättre och är mycket piggare i dag vid 67 än för 30 eller 40 år sedan, har Claes Elfsberg sagt.

      LÄS MER: Claes Elfsberg och Ana Martinez: “Låt folk jobba så länge de vill!”

Även programledaren Marianne Rundström, 66, har sällat sig till kritikerna:

– Jag skulle vilja gallskrika åt alla arbetsgivare: “Fy sjutton, skapa förutsättningar och se den erfarna arbetskraften och ta tillvara på den”.

Margit Silberstein tycker att SVT:s regler är konstiga.

– Det är ingen skillnad på mig eller någon annan innan vi fyller 67 eller efter vi gjort det. Det är tråkigt att man är så fast i födelsedagar och år, säger hon till Expressen.

– Jag hade velat fortsätta om det funnits möjlighet.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Hannes Dükler
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.