75-åring rånades med hjälp av en purjolök

Bild på purjolök och morötter.
Brott, lag och straff, InrikesNews55

Stöldligor som reser genom Sydsverige använder sig av allt fräckare metoder för att råna äldre personer. I det senaste fallet viftade en man med en purjolök framför ansiktet på en 75-årig kvinna medan hennes plånbok stals. – De använder alla sorters trick. Det är oerhört utstuderat, säger polisens presstalesperson till Expressen.

Anton Hagwall

Annons

Annons

Annons

Annons

Det går en våg av brott mot äldre över Sydsverige. Stöldligor åker runt i samhällen och större städer för att råna äldre. I det senaste fallet använde en främmande man en purjolök för att distrahera en 75-årig kvinna inne i en matbutik, medan mannen eller en kumpan stal plånboken ur kvinnans väska, skriver Expressen. 

– En kvinna stod vid grönsaksdisken när det kom fram någon som talade ett utländskt språk och viftade med en purjolök. Kvinnan får intrycket att han vill ha hjälp. Någon annan står bakom henne märker hon men hon kopplar inte ihop det, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen i Syd, till tidningen.

Tillvägagångssättet är en variant av en allt vanligare metod att råna pensionärer, berättar Robert Loeffel vidare.

      LÄS MER: Polisen om de nya fula åldringsbrotten – så här skyddar du dig

Annons

Annons

Allt fräckare metoder

Tjuvarna som arbetar ofta i par. Den ena går fram till en äldre person i en butik eller på någon annan offentlig plats och försöker på något sätt distrahera sitt offer, medan den andra passar på att stjäla plånboken eller andra värdesaker.

Ett vanligt fenomen är det så kallade karttricket där tjuvarma kommer fram med en karta och frågar efter vägen samtidigt som de tar värdesaker, skriver Expressen.

– Enligt mitt intryck pågår det ständigt. De använder alla sorters trick. De stannar på en ort kort för en quick fix, sedan reser man vidare. Man vill undvika att uppehålla sig på samma ställe för att folk kan känna igen en, det är oerhört utstuderat, säger Robert Loeffel till tidningen.

Polisen uppmanar nu äldre i större städer att vara på sin vakt.

– Om det kommer fram någon du inte känner som har ett ovanligt beteende då ska du känna en varningsklocka. Ta ett kraftigt tag om väskan och håll handen för öppningen. Undvik att ha den över axeln utan ha den gärna på magen så du ser den. Lämna aldrig någonsin väskan i en kundvagn, säger Robert Loeffel till Expressen.

 

Anton Hagwall
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons