76-åringen som fick nog av internetbedrägerierna

STOCKHOLM 20170602 - Äldre kvinna använder bärbar dator i hemmet
Brott, lag och straff, Hem, Inrikes, Människor, Medier, Samhälle, Sociala medier, Teknik och vetenskapNews55

När Birgitta Sahlbom Viuhko, 76, fick ännu ett bluffmejl i sin inkorg på datorn bestämde hon sig för att göra något åt saken en gång för alla, skriver Expressen.

Anton Hagwall

Annons

Annons

Nä, nu får det räcka! Det tänkte Birgitta Sahlbom Viuhko, 76, när hon fick ännu ett bluffmejl skickat till sig. För Expressen berättar hon om hur hon snabbt såg att det var något konstigt med brevet i inkorgen. Och den här gången tänkte hon göra något.

I mejlet stod det att hon hade drygt 55 000 kronor att hämta ut från ett konto. Nu behövde Birgitta bara svara på en länk med ett enkelt tryck. Problemet var bara att det trycket mycket väl skulle kunna leda till kontrollen över hela datorn tas över av bedragare

LÄS MER: Polisen varnar för internetbedrägerier

Såg igenom bluffen

Att bedrägerierna på internet har ökat lavinartat vet Birgitta, inte minst för att tidningarna skrivit bra om frågan. Dessutom brukar folk prata på kalas och fester om att de fått mejl som är konstiga. Men för det mesta gör ingen så mycket mer åt saken än att de slänger mejlet. Birgitta har själv fått fler liknande mejl tidigare.

­– Man kan ju ta bort det och slänga i papperskorgen. Men då kommer det lika fan ett nytt igen, säger hon till Expressen.

Så den här gången fick det räcka. Nu har Birgitta polisanmält bedragarna och hon hoppas att andra kommer göra likadant så att andra inte blir lurade.

Det som fick henne att reagera var att mejlet såg konstigt ut redan på rubriken. Och när Birgitta kollade upp företaget som var avsändare visade det sig att inget sådant företag fanns på den angivna adressen.

Birgitta vill nu varna andra och säger att det är lättare att bli lurad om man inte har så bra koll på datorer och teknik.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Anton Hagwall
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons