77-åriga Solveigs läkemedel förväxlades - fick hundmedicin

Djur, Hälsa, Hem, Inrikes, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

Hemtjänsten lyckades förväxla 77-åriga Solveigs medicin med hennes hunds hjärtmedicin. – Det är människors liv det handlar om, det ska inte behöva vara så här, säger Solveigs barnbarn Daniella Frohm till Aftonbladet.

News55

Annons

Annons

I slutet av augusti fick 77-åriga Solveig i Enskede gård utanför Stockholm i vanlig ordning besök av vårdbolaget PR-vård som hjälper henne att ta sina mediciner. Dosetten låg i köket, tydligt uppmärkt. I köket fanns också hunden Rasmus dosett med hjärtmedicin.

Det var i samband med detta som Solveigs barnbarn Daniella Frohm, som just då var på besök, började ana oråd, det rapporterar Aftonbladet.

– Jag upptäckte direkt att det var en tablett de gav och i vanliga fall får hon fyra, säger Daniella Frohm till Aftonbladet.

      LÄS MER: Tjuv hade bytt ut medicin -85-åring spydde avföring

Kom tillbaka först fyra timmar senare

Daniella ringde genast sin mamma Annelie som kontaktar både sjukvårdsupplysningen som konstaterar att läget kan vara allvarligt, och PR-vård. Först fyra och en halv timme efter att Solveig hade fått fel medicin kom vårdbolaget tillbaka och Solveig undersöktes.

– Jag tycker det är hemskt att sådana här saker sker. Man ska kunna bo hemma, då ska det inte behöva hända sådana här saker som gör att man som anhörig tappar förtroendet för vården. Det är människors liv det handlar om, det ska inte behöva vara så här, säger Daniella Frohm.

      LÄS MER: Sjuksköterska misstänks ha stulit läkemedel från döende patienter

”Man tappar förtroende för vården”

Och fortfarande vet varken Daniella Frohm eller hennes mamma vem som gav Solveig fel medicin. Elisabeth Bley Arvidsson, VD för hemsjukvården på PR-vård, beklagar det inträffade. Hon menar att man från bolagets sida har följt upp händelsen.

– Undersköterskan som var där har gjort en redogörelse för oss och sagt att han var hundrädd och blev väldigt stressad över att hunden var där. Självklart är det ingen ursäkt men han kontaktade ansvarig sjuksköterska när misstaget framkommit, säger Elisabeth Blev Arvidsson till Aftonbladet.

PR-vård har bett familjen om ursäkt. Enligt Elisabeth Blev Arvidsson skickades även en avvikelserapport in i samband med att och händelsen inträffade och misstaget har följts upp, menar hon. Samtidigt känner Daniella Frohm och hennes mamma Annelie att deras förtroende för vården har fått sig en rejäl törn.

– Som anhörig tappar man förtroende för vården, det ska inte behöva vara så här, säger Daniella Frohm till Aftonbladet.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons