78-årig kvinna lurad på över 100 000 av hotfulla hantverkare

STOCKHOLM 20070716
Inrikes, Människor, Mänskligt, Privatekonomi, SamhälleNews55

Mats Hanssons 78-åriga mamma har vid flera tillfällen fallit offer för oseriösa hantverkare. Hantverkarna har kört henne till bankomaten och hon har blivit av med över 100 000 kronor, det skriver Expressen.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

Så sent som i förra veckan besökte oseriösa hantverkare Mats Hanssons 78-åriga mamma på Särö. De erbjöd sig att använda en högtryckstvätt för att rengöra hennes garageuppfart, det skriver Expressen.

– Det ligger sand som borstats ner mellan tegelstenarna för att de inte ska lossna. Nu har de spolat bort all sand så att stenarna ligger löst, säger Mats Hansson till Expressen.

Kostnaden för arbetet var 4 800 kronor men Mats menar att det var för att det inte fanns mer pengar just då, annars hade det kostat ännu mer.

– De uppträdde extremt hotfullt när jag försökte avvisa dem, berättar Mats Hansson.

      LÄS MER: Oseriösa hantverkare i farten

Tagit med mamman till bankomaten

Hantverkarna har till och med gått så långt att de tagit med sig Mats mamma i bilen till bankomaten för att hon ska ta ut pengar till dem.

– Hon vet ju inte att det här är oseriösa personer. Och de är proffs på att framställa sig själva som jättebra. I efterhand kommer hon på att hon blivit lurad, men då är det för sent. Hon blir orolig och tycker det är jättejobbigt, konstaterar han.

Första gången Mats mamma kom i kontakt med hantverkarna erbjöd de sig att måla om hennes hus. Det slutade med att Mats mamma betalade 100 000 kronor för ett dåligt utfört jobb.

– Det var ett fullständigt befängt pris. De bytte några brädor och målade lite grann. Det ser för jävligt ut, säger Mats Hansson.

Vid det senaste tillfället hantverkarna var där flisade de sönder hela altanen med en högtryckstvätt. När Mats kom dit med en vän för att avvisa hantverkarna uppträdde de mycket hotfullt och vägrade att lämna platsen om de inte fick mer pengar än de 25 000 kronor de redan fått för att utföra jobbet.

      LÄS MER: Polisen varnar för seriebrott mot äldre

Kallat på polis

Vid något tillfälle har familjen behövt ringa polisen för att bli av med hantverkarna men när de anlänt har hantverkarna redan åkt därifrån.

Inspektör och förundersökningsledaren, Simon Jonasson, vid polisen i Kungsbacka menar att det är svårt att komma åt oseriösa hantverkare. Även om människor råkar illa ut är det svårt att hitta ett brott enligt brottsbalken.

– Vi brukar varna för att göra affärer med personer som kan upplevas som oseriösa. Ett bra tips för alla är att kolla upp de företag som anlitas. Man ingår en form av avtal, och även muntliga avtal gäller. Så då står man på bar backe, säger Simon Jonasson.

Det är inte alltid lätt att värja sig mot hantverkarna.

– Hantverkarna är ganska offensiva, gör hembesök och ringer på. De utnyttjar personer som inte kan stå emot. Äldre personer kan ha svårt att värja sig mot att göra avtal som de kanske egentligen inte ville, avslutar Simon Jonasson till Expressen.

       FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons