90-åriga Ylwas ilska mot hemtjänsten: "Det är ovärdigt!"

Hälsa, Pension, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

90-åriga Ylwa Ståhle från Halmstad har sedan hon började få hjälp från hemtjänsten träffat minst 58 olika personer. Nu vill hon berätta för omvärlden hur illa det kan vara, skriver Expressen. – Jag har varit med från botten och upp, så jag vill att det ska komma fram hur det verkligen fungerar.

Anton Hagwall

Annons

Annons

Annons

Annons

Ylwa Ståhle från Halmstad är 90-år. Efter att hon drabbades av cancer och en misslyckad operation har hon haft mycket med hemtjänsten att göra – och är minst sagt missnöjd. Sedan hon började skriva ner namnen på de olika personer som har besökt henne i hemmet har hon kommit upp till 58 namn, skriver Expressen.

Nu vill 90-åringen berätta för omvärlden hur illa det kan vara och säger till tidningen:

– Jag har varit med från botten och upp, så jag vill att det ska komma fram hur det verkligen fungerar inom hemtjänsten. Man finner så småningom att det är fel på hela organisationen.

      LÄS MER: Kerstin, 78, blir duschad av en robot

Ovärdig behandling

Ylwa Ståhle berättar att hon känner sig ovärdigt behandlad och att många av dem som kommer hem till henne är slarviga och nonchalanta.

– Man ligger där uppe helt utlämnad och oförmögen att göra någonting. När man frågar om något så kan man få till svar “det kan du gå ner och hämta själv”. Man kan ju inte gå ner. Man kommer inte ner för trappan. Man sitter där uppe och är helt oförmögen, berättar hon för Expressen.

– De skickar hit vem som helst. Jag har räknat till 58 personer och förmodligen fler än så för det tog tid innan jag kom så långt att jag började skriva upp namn.

Ylwa Ståhle är helt beroende av hemtjänsten. Hon bor i ett hus med flera våningar och lider av sviterna efter en svår operation.

– Det viktiga är att vi känner dem och att de lär känna oss, för vi är alla olika människor.

      LÄS MER: Sämre demensvård på flera punkter

Vaknade av att en man stod lutad över sängen

Vid ett tillfälle blev Ylwa Ståhle riktigt rädd när en främmande man stod lutad över hennes säng när hon vaknade, berättar hon för Expressen.

– De går ju in med nyckel, så jag vaknar av att det är någon som kommer in och tar mig på axeln. Och när jag tittar upp så är det en främmande man som står lutad över mig.

Nu har Ylwa Ståhle varit i kontakt med patientnämnden, sin kontaktman och enhetschefen. Och hon har många förslag för att förbättra verksamheten.

– Man arbetar på ett ineffektivt sätt, efter ett gammalt mönster. Man anställer vem som helst och det ser ut så här över hela landet, inte bara i Halmstad. Man måste ha bättre chefer och kunnigare samordnare. Vi måste kunna kräva att personalen ska vara utbildad.

Ulla Johansson, som är verksamhetschef inom hemtjänsten i Halmstads kommun bemöter kritiken och säger till Expressen:

– Det låter väldigt allvarligt. Jag kommenterar inte individärenden, men det låter allvarligt det du säger. Vi har en kontinuitet på 15-16 olika personer inom hemtjänsten under 14 dagar. 80 procent av insatserna utförs av åtta personer. De sista 20 procenten är där vi tar in vikarier och då riktar vi vikarierna till kunder som tidigare har besökts.

Själv är 90-åriga Ylwa Ståhle långt från nöjd.

– Det är skrämmande att vi som är äldre ska ha det så fruktansvärt dåligt. Vi har arbetat och vi har betalt vår skatt, säger hon till Expressen.

Anton Hagwall
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons