A-
A+

95-åringen kan inte röra sig eller sköta sin hygien - nekades plats på boende

STOCKHOLM 030902 - N‰r Tore Lyth, 85 Âr, behˆver hj‰lp av personalen p TallidsgÂrdens ‰ldreboende s trycker han bara p det klockliknande larm han har runt handleden. Sedan ett Âr tillbaka har han och de andra boende pÂ
Arbetsmarknad, Hälsa, Inrikes, Människor, Politik, SamhälleNews55

Den 95-årige mannen har svårt att förflytta sig, sköta sin hygien och sin medicinering. Men Östermalms stadsdelsnämnd i Stockholm ansåg inte att han var i behov av en plats på boende med heldygnsomsorg.

Gabriella Lahti

Annons

Annons

STOCKHOLM. Det var Östermalms stadsdelsnämnd som beslutade att avslå den 95-årige mannens ansökan om plats på omsorgsboende. Nämnden ansåg att den hjälp han redan fick med hemtjänst och trygghetslarm räckte.

      LÄS MER: 93-åring med benskörhet, hjärt- och hörselproblem blev nekad äldreboende av kommunen 

“Vill inte vara till besvär”

Men mannen överklagade till förvaltningsrätten och hävdade att den hjälp han fick inte var tillräcklig eftersom hans förmåga att sköta sin hygien avsevärt hade försämrats, han hade svårigheter med att förflytta sig och behovet av hjälp med medicinering hade ökat:

“När det gäller möjligheten att förflytta sig så är rollatorn oumbärlig. Trots detta så har han ramlat ibland och missat stolen som han skulle sätta sig i.”

  LÄS MER: Biståndshandläggare har inte rätt kompetens

I förvaltningsrättens beslut står det att när 95-åringen får frågan av biståndshandläggare om hur han mår svarar han ofta mer positivt än egentligen är fallet.

“Detta är för att han inte vill vara till besvär i onödan och för att han hela livet har satt värde på att han ska klara sig”, skriver man i beslutet.

Skäl nog att beviljas plats

Förvaltningsrätten skriver i sitt beslut att 95-åringens vardagliga besvär och hans höga ålder är skäl nog att beviljas plats på ett boende.

News55 har tidigare skrivit om äldre personer som blivit tvungna att överklaga kommuners avslag om plats på omsorgsboende. Ofta är det anhöriga till de äldre som hjälper till med överklagan och som gör det möjligt för de äldre att slutligen få plats på boende.

      LÄS MER: De som förorar mest är Sveriges pensionärer

SPF Seniorerna: Anhörigvård ska vara frivillig

SPF Seniorerna har haft möjlighet att framföra synpunkter i samband med regeringens arbete med den nationella kvalitetsplanen för äldreomsorgen. Bland annat har man uppmärksammat frågan om anhörigvård. Man anser att det är centralt för en jämlik äldreomsorg att anhörigas insatser är grundade på frivillighet.

– Vi ser ett behov av exempelvis en “äldrecoach” eller en “äldreguide” som kan hjälpa till med just sådana uppgifter som att tala med biståndshandläggare och se till att det som kommuniceras också stämmer överens med verkligheten, säger Gösta Bucht, SPF Seniorernas sakkunnige i vård- och omsorgsfrågor, till News55.

Annons

Annons

Kvalitetsplanen är inlämnad till Socialdepartementet och regeringen ska komma med ett delbetänkande i höst 2017.

Gabriella Lahti
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.