News55

Agnes Wold: Så blir livet efter sommaren

Artikelbild
Alva Bergland
Alva Bergland
Uppdaterad: 14 juni 2021Publicerad: 14 juni 2021

1,5 miljoner svenskar är nu fullvaccinerade mot coronaviruset, och många frågar sig hur framtiden kommer att te sig. En återgång till det normala eller fortsatta restriktioner? I en intervju med Aftonbladet ger läkaren och professorn Agnes Wold sin syn på hur livet efter två sprutor kommer att se ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter över ett år av restriktioner och avstånd börjar samhället sakta återgå till ett normaltillstånd. Folkhälsomyndigheten har börjat lätta på smittskyddsåtgärderna, 1,5 miljoner svenskar är fullvaccinerade, och 3,7 miljoner har fått sin första dos. Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi är mycket positiv inför framtiden. 

– Jag tror att det blir jättebra. Jag tycker att man ska glädjas åt detta. Jag tror att smittspridningen kommer att minska väldigt mycket, det gör den ju, och att dödligheten går ner. Sjukhusen får också allt färre som ligger inne med covid. Om det fortsätter så här, vilket vi får hoppas, så blir det väldigt bra i sommar, säger Agnes Wold till Aftonbladet.

Samtidigt som hon ser med förhoppning på framtiden, är det inget som är skrivet i sten, menar hon. 

– Teoretiskt kan coronaviruset såklart mutera så mycket att det inte täcks av nuvarande vaccin. Det är omöjligt att sia om, säger Agnes Wold. Men det är inget som hon oroar sig för.

– Ett skydd är aldrig hundraprocentigt, men precis som jag inte oroar mig för att få mässlingen när jag fått mässlingsvaccin så oroar jag mig inte för att få andra sjukdomar som jag är vaccinerad mot. 

Allt eftersom restriktionerna släpper och vaccineringen fortlöper kommer man kunna ana en återgång till ett normalt liv. Agnes Wold själv längtar efter att få umgås med sina barnbarn på familjens sommarställe. 

–Jag har för första gången haft mina två barnbarn sovande hemma hos mig i natt. Det hade jag inte haft om jag inte var vaccinerad, säger Agnes Wold till Aftonbladet. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS