News55

Få seniorer i riksdagen - blir det fler efter valet?

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 juni 2022

Sveriges riksdag ska representera väljarna, alltså folket. Av nära två miljoner 65-plussare sitter nästan ingen i riksdagen. Andelen äldre i riksdagen är den sämsta på många år. Hur ser det ut i övriga Norden?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi börjar med Sverige: I vår riksdag invaldes 2018 endast sex ledamöter över 65 år, eller 1,7 procent av 349. Det är sämsta siffran på många år. Ändå representerar pensionärerna över 26 procent av de röstberättigade. Är det konstigt att vi har fattigpensionärer och åldersdiskriminering?

Moderaterna valde in två riksdagsledamöter över 65 år, Sverigedemokraterna två, Kristdemokraterna en och Liberalerna en. Fyra partier, alltså Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Västerpartiet hade ingen ledamot över 65 år!

Representation i Norden

Hur ser det ut i våra Nordiska grannländer? Ja, det är lika illa där. 

Finlands Riksdag och Norges Storting har fyra procent över 65, vilket för Norge är en ökning från två procents andel i förra valet. 

Man hajar till när man ser Islands 19 procent i Alltinget, men det är för att de räknar från 60 år istället för från 65 som de övriga. 

Efter valet 2015 satt fyra procent 65-åringar eller äldre i Danmarks Folketing. Men efter senaste valet 2019 knep seniorerna hela 23 av 179 platser, alltså nära 13 procent! Hur lyckades så många komma in i danska tinget? Många satt bara kvar och hann bli äldre är ett svar vi fått. 

När News55 ringer runt till de åtta riksdagspartiernas pressansvariga i riksdagen och frågar hur många i deras parti som är över 65 vet ingen svaret, men nästan alla tror att de har några. 

ANNONS

När News55 går in och kollar alla 349 ledamöternas ålder upptäcker vi att på de fyra år som gått sedan senaste valet har en hel del hunnit fylla 65. 

Här är de nya siffrorna för varje parti:

Socialdemokraterna – 2 ledamöter
Moderaterna – 4 ledamöter
Sverigedemokraterna – 1 ledamot (den andre har blivit politisk vilde)
Centern – 1 ledamot
Kristdemokraterna – 2 ledamöter
Liberalerna – 1 ledamot
Miljöpartiet – 1 ledamot
Vänsterpartiet – 3 ledamöter

Andelen 65+ har alltså ökat till 15, vilket betyder 4 procent!

Ingen hög siffra för Sverige det heller. En hel del riksdagsledamöter kommer halka upp över 65-års strecket om de får sitta kvar, och kanske blir det fler om partierna satsar på äldre på sina vallistor i år. 

Liberalernas populära Barbro Westerholm, 89, kommer inte vara med efter valet. 

Barbro kommer att fortsätta jobba för årsrika och deras rättigheter även utanför riksdagen och hennes arv lever vidare i partiet, hälsar Liberalernas Liselotte Howard, och tillägger att partiet har tre nya toppkandidater över 65 på sin lista. 

Största skämskudden går till Sveriges representation i Europaparlamentet (2019-2024) där det inte finns någon svensk över 65.

ANNONS

Källor:



Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS