Äldre drabbas hårt när Telia chockhöjer priset på fast telefoni

STOCKHOLM 2016041926
Inrikes, Privatekonomi, SamhälleNews55

Från och med i dag höjer Telia priset på fast telefoni med 24 procent, något som framför allt drabbar de äldre pensionärerna med redan dålig ekonomi.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

De som drabbas hårdast när Telia i dag höjer priset avsevärt på fast telefoni är de äldre.

Priset höjs med 24 procent. Tidigare kostade abonnemanget 165 kronor och från och med i dag är det höjt till 205 kronor. Höjningen gäller alla, det vill säga de som redan är kunder och de som i framtiden vill skaffa fast telefoni.

– Det är mycket med nästan 500 kronor per år om man har en mycket låg pension, säger Lisbeth Staaf Igelström, andre vice ordförande i PRO, till nyhetsbyrån TT.

      LÄS MER: Bengt, 84, grundlurades av telefonförsäljare

Drabbar de med störst behov

Lisbeth menar att höjningen drabbar de äldre pensionärerna som också är i störst behov av att ha den fasta telefonin kvar.

– Många har trygghetslarm som är kopplade till sin fasta telefon, och det finns många som bor i glesbygd och inte kan använda mobiltelefon. Det är många bitar i det här, säger hon.

      LÄS MER: Nu blir det dyrare för pensionärer att resa med SL

Nätet måste underhållas

Telia menar att höjningen är ett måste då underhållet av kopparnätet är kostsamt.

– Många lämnar detta nät för att gå över till fibernät och mer modern teknik. Det är färre antal kunder men ett motsvarande behov av drift och förvaltning av kopparnätet, som är gammalt. Delar av det är 60 år och kräver mycket underhåll och reparationer, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia till Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons