Äldre med krigstrauman behöver särskild vård

Inrikes, Människor, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

Personal inom äldreomsorgen måste få mer kunskap om hur man kan bemöta patienter som drabbats av olika typer av krigstrauman, menar psykologen Frida Johansson Metson. – Det stora problemet inom äldreomsorgen är att man inte fått kompetens att känna igen posttraumatisk stress, säger hon till P4 Halland.

Siri Hill

Annons

Annons

I takt med att allt fler människor flyr till Sverige ökar kraven på en äldreomsorg som är anpassad för äldre som har varit med om traumatiska upplevelser.

Psykologen Frida Johansson Metson varnar för att äldre dementa personer löper stor risk att fastna i sina krigsminnen om deras posttraumatiska stress inte har behandlats. Därför måste äldrevården anpassas, ny kunskap måste till och andra typer av insatser, det rapporterar P4 Halland.

      LÄS MER: Så stöttar samhället dementa med annat modersmål än svenska

I behov av annan typ av stöd och hjälp

– Många som kommer i dag är ju unga, men de från Latinamerika och Iran och Irak-kriget är äldre i dag. De behöver en äldreomsorg som är uppmärksam på posttraumatisk stressproblematik hos de som är dementa, säger Frida Johansson Metson till P4 Halland.

De som har upplevt tortyr eller trauman och som åldras i Sverige i dag kan behöva annan typ av stöd och hjälp. På ålderns höst kan otäcka minnen komma upp till ytan igen och då gäller det för vårdpersonalen att vara förberedd på att patienten kan reagera starkt.

      LÄS MER: Här är boken som ska hjälpa personer med demens

”Inte fått kompetens att känna igen posttraumatisk stress”

– Doften av nybakat bröd kanske triggar en person. Då handlar det om att se till att den personen slipper få de minnena triggade så mycket som möjligt.

– Det stora problemet inom äldreomsorgen är att man inte fått kompetens att känna igen posttraumatisk stress, säger Frida Johansson Metson till P4 Halland.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons