Äldre motvilliga till att ta emot hjälp från sina barn

Hälsa, Inrikes, Pension, Samhälle, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

Över hälften av de 75-plussare som deltog i Socialstyrelsens stora rapport från 2005 ställer sig negativa till att på ålderns höst få hjälp av sina barn. Istället ser man hellre att kommun och landsting ställer upp. Och dagens äldre har samma önskemål, skriver SvD.

Siri Hill

Annons

Annons

I första hand vill äldre som behöver långvarig vård antingen få hjälp i det egna hemmet eller komma till ett äldreboende. I andra hand vill de att partnern ska ställa upp. Det framkommer i Socialstyrelsens stora studie från 2005, skriver SvD.

      LÄS MER: ”Myndigheter får aldrig profitera på anhörigas kärlek”

”Man vill inte belasta barnen och skapa ett beroende”

Flera andra undersökningar har gjorts på ämnet sedan dess. Norska studier visar att äldre vill ha allt mindre hjälp från sina barn när de inte längre klarar sig själva, detta trots att barnen gärna vill hjälpa till. Ju mer intim assistans det handlar om, desto mer motvilliga verkar de äldre vara till att ta emot hjälp från barnen, berättar Marta Szebehely, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet.

– Det är okej att få hjälp med deklarationen och en del ärenden, men inte att barnen tvättar och städar. Man vill inte belasta barnen på det sättet och skapa ett beroende. Med dem vill man prata och hålla handen, säger Marta Szebehely till SvD.

      LÄS MER: Kamilla; 26: ”Jag vill vara min mammas dotter, inte hennes vårdare”

Anhöriga tar ett allt större ansvar för vården av sina anhöriga

Samtidigt står dagens äldrevård inför stora utmaningar och lyckas inte alltid med sitt uppdrag att anpassa omsorgen efter de äldres önskningar. En naturlig konsekvens blir att anhöriga tar allt större ansvar för vården av sina anhöriga, något som News55 tidigare har rapporterat om. I dag vårdar närmare var femte person i vuxen ålder, det vill säga drygt 1,3 miljoner människor, en anhörig. Detta ställer sig Marta Szebehely kritisk till.

– När hemtjänsten inte fungerar kan en del äldre känna sig svikna. De har betalat skatt i alla år men tappar tilltron när man inte får en bra hemtjänst eller hemsjukvård. Rimligtvis är det ingen bra situation om de äldre vill ha hemtjänst men måste be barnen ställa upp istället, avslutar Marta Szebehely.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons