Äldre rasade i vikt medan personalen åt av deras mat

STOCKHOLM 2016110
Hälsa, Inrikes, Människor, Mänskligt, Mat, Samhälle, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

Ett äldreboende har blivit tvunget att vidta akuta åtgärder då de äldre gått ner ovanligt mycket i vikt på kort tid – samtidigt som personalen åt av deras mat, det rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

På Höjdens äldreboende i Skellefteå rapporteras det om att personalen ätit av de äldres mat. Detta samtidigt som de boende gått ned i vikt i en rasande fart, det rapporterar SVT Nyheter i Västerbotten.

Boendechefen tar allvarligt på det inträffade.

– Det här är allvarliga saker som nu anmälts för att utredas, säger boendechefen Madeléne Leonardsson.

Samtidigt menar hon att man inte kan veta om de äldres viktnedgång har ett samband med personalens matnallande. Men hon förstår att det är lätt att koppla ihop de två faktorerna.

      LÄS MER: Äldreboendets nya krögare – Barbro 93

– Det kan vara så att de äldre av någon anledning har dålig aptit och att det blir mat över som personalen sedan ätit. Det kan med andra ord vara en slump, säger Madeléne Leonardsson till SVT.

Madeléne Leonardsen medger dock att personalen inte får äta den överblivna maten och att det är en policy boendet har.

Äldreboendet har vidtagit åtgärder samtidigt som de väntar på att utredningen ska bli klar. De har haft samtal med alla i personalen var och en för sig och även i grupp. De har också kontaktat en arbetsterapeut som ska hjälpa arbetsgruppen med bland annat utbildning.

En lex Sarah-anmälan är nu gjord. Socialkontoret ska utreda händelsen och det har också framkommit att blöjor inte bytts vid behov på samma boende.

       FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons