Äldreboendet för gourmander

STOCKHOLM 2016-03-28
Människor, Mänskligt, MatNews55

På ett äldreboende i Tjörn bestämmer personalen och de boende menyn tillsammans. Ett koncept som visat sig fungera – nu toppar de listan hos White Guide Senior.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

På Tubberöds äldreboende i Tjörn står maten i fokus och den ska vara Sveriges bästa enligt White Guide Senior.

– Det känns fantastiskt roligt, förra året kom vi ju tvåa och då kändes det som man blev omkörd vid mållinjen, säger kökschefen Ingela Brännehed till Aftonbladet.

     LÄS MER: Äldreboendet med pubkvällar – ”Man måste ju rulla hatt”

Får vara med och påverka

Ett matråd finns på boendet och framgångskonceptet verkar vara låta de äldre vara med och påverka vad som ska serveras. Menyn sätter de boende och personalen tillsammans.

– Vi tillagar det de själva inte orkar göra idag. De väljer det som ligger dem närmast hjärtat, på så sätt känner de igen sig i maten, säger Ingela Brännhed och fortsätter:

– De sitter på så mycket erfarenhet och kunskap om mat. Det är en fantastisk upplevelse att få höra vad våra äldre har gjort i sina dagar.

      LÄS MER: Äldreboendet där du kan gå på spa och dricka öl i baren

Äter tillsammans

Då inte alla äldre på boendet får besök har personalen sett till att måltiderna ska vara en positiv upplevelse i vardagen. Ingen i personalen får ta rast under måltiderna, då ska alla äta tillsammans och umgås.

Varje dag serveras varmrätt och efterrätt vid lunchen och på kvällen bjuds det på varmrätt och smörgås. All mat serveras ur karotter för att skapa en hemtrevlig känsla. Till helgen dukas finporslinet fram för att göra skillnad på vardag och helg samt för att skapa en trevlig atmosfär för de äldre.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfernhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons