Äldreboendet med pubkvällar - "Man måste ju rulla hatt"

Fritid, Hälsa, Inrikes, Konst, kultur och nöje, Människor, SamhälleNews55

På Sjölunda äldreboende i Hylte kommun har man dragit igång pubkvällar för kommunens äldre. Irene Elmkvist, 86, är en flitig besökare när det ställs till kalas. "Man måste vara med på allt, annars händer ju ingenting", säger hon till News55.

Siri Hill

Annons

Annons

Kollegorna Jessica Andersson och Inger Ebbesson arbetar på äldreboendet Sjölunda i Hylte kommun. Där är de med i ett projekt för att förbättra livssituationen för de boende och har därför dragit igång en rad aktiviteter på boendet. En av de mest populära är pubkvällarna, ett bra sätt för de äldre att komma ut från sina lägenheter och träffa vänner, berättar Jessica Andersson för News55.

– Det handlar om att skapa en samvaro och se till att de äldre får ett socialt umgänge. Många som bor på Sjölunda äldreboende har inga anhöriga i närheten och då är sådana här tillfällen extra viktiga.

LÄS MER: Äldreboendet där du kan gå på spa och dricka öl i baren

Viktigt att skapa samvaro

Förutom pubkvällarna anordnar Jessica Andersson och hennes kollega Inger Ebbesson andra aktiviteter i samma syfte, men puben har hittills varit en av de mest uppskattade. Ofta ordnas andra aktiviteter i samband med puben, som musikbingo och frågesport. Pubarna slutar alltid med dans, berättar Jessica Andersson.

–  Alla äldreboenden borde ordna pubkvällar för man ser så väl att det betyder mycket för de äldre. Ofta slutar pubkvällarna med dans och även de som sitter i rullstol vill vara med. Man ser hur de stampar fötterna i takt med musiken och då brukar vi hjälpa dem upp så att de också kan vara med på dansgolvet. Man ser verkligen hur de lyser upp.

LÄS MER: Äldre män ger tummen upp till sjukhusvården

“Vi vill ju leva som vi alltid har gjort”

Irene Elmkvist, 86 år, och Ingrid Johansson, 85, är båda flitiga besökare på pubkvällarna och för Ingrid betyder pubarna mycket, dels för att det är trevligt men också för att man kommer ut och träffar folk, berättar hon för News55.

– Vi vill ju leva som vi alltid har gjort.

Irene håller med.

– Man ska inte behöva ha tråkigt och sitta still bara för att man är gammal, utan man ska rulla hatt. Sen sover man mycket bättre också.

LÄS MER: Äldre får fika – hemma hos frivilliga

“Man ska rulla hatt”

Pubkvällarna arrangeras var sjätte vecka och oftast på onsdagar, men eftersom de hittills har varit så populära funderar Jessica Andersson och hennes kollega på att utöka till fler tillfällen. Nästa pub är i alla fall 26e oktober och då händer något alldeles speciellt.

– Vår chef som är lärare i linedance kommer hit med ett gäng dansare, så då ska vi se till att de gamla kan prova på att dansa, även om det nog blir mest sitt-dans och sedan ska de uppträda för oss. Då blir det action!

      FLER NYHETER: För dig med livserfarenhet 

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons