News55

Äldreriksdagen: Så ska fler äldre kunna ta plats i riksdagen

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 25 maj 2021

En låg representation av seniorer i riksdagen var ingången i årets Äldreriksdag som intog en ny kostym i form av webbsändning. Här utkristalliserades också ett konkret förslag för att få in fler äldre i vår lagstiftande församling.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det blev en mycket spänstig Äldreriksdag i år. Alla inklusive de politiska partierna, var överens om att de äldres livserfarenhet behövs i riksdagen. Björn Von Sydows förslag om att riksdagspartierna skulle sätta en årsrik person med livserfarenhet på fjärde plats på sin vallistor till nästa års val, fick ett mycket positivt mottagande. 

Det säger Artur Ringart på News55, moderator på evenemanget, i en kommentar direkt efter sändningen som du kan se här.

Flera pensionärsföreningar gav sin bild av den låga representationen av äldre och flera partier kunde replikera på detta.

“Oroväckande: Talas om att starta nytt parti”

SPFs ordförande Eva Eriksson betonade att man alltid vinner på mångfald och att de inte kan godta att två miljoner seniorer inte är representerade i den lagstiftande församlingen.

– Det talas om att överge de traditionella partierna och starta ett eget parti, och det vore ett misslyckande, säger hon och framför ett krav: “Sätt fler med lång livserfarenhet på valbar plats på listorna (till nästa val)”

Det var denna puck som Björn von Sydow, känd profil från förra upplagan av Äldreriksdagen tog vidare och föreslog att plats fyra på vallistorna skulle vara reserverade för seniorer och på sätt bli tydligare för väljarna att hitta om de aktivt vill få in äldre i riksdagen.

Christina Tallberg, ordförande för PRO framhöll att man ofta lyckats bättre med representationen av äldre i kommunfullmäktige.

ANNONS

– Där ser man att det ofta krävs att äldres kompetens tas tillvara på i många ärenden. 

Amelia Adamo var en av talarna som länge sökt förklaring hos sig själv och sin omgivning “vad som är felet med Sverige, som inte tycks gilla de äldre”, som hon uttryckte och sade sig också ha fått en del intressanta svar:

– Vi är ett ingenjörsland, ett tekniskt land, hänger man inte med, då får det va, var hennes förklaring.

Hon tillade:

– Vi borde faktiskt kunna sitta i riksdagen, det är ju inte så att det krävs att man måste programmera för att ta plats där.

“Äldre måste prata i egen sak – inte någon åt oss”

Brita Svensson, krönikör och debattör i Aftonbladet som profilerat sig under pandemin genom att ta äldre i försvar berättade hur viktigt det blivit under corona att de äldre kan göra sin röst hörd.

– Vem som helst kan väl prata för de äldre, tänker någon, men pandemin visar på ett brutalt sätt att vi äldre måste tala i vår egen sak, därför att få andra gör det. Vi får inte vara osynliga för då ser det ut som att vi inte är kompetenta och inte kan prata för vår sak.

ANNONS

Sedan fick de olika partierna komma till tals. Idén om att sätta seniorer på plats fyra på partiets vallistor nappade inte riktigt Niklas Attefjord, miljöpartiet på, då han mende att listor sätts ihop efter omröstningar och att det i så fall är bättre att gå med i ett parti och engagera sig (och vara med och rösta reds. anm).

Kritik: “Engagera er”

Moderaternas representant på Äldreriksdagen, Katarina Brännström, riktade viss kritik mot målgruppen i stort. 

– Det är alldeles för många äldre som är negativa och som sällan är positiva. Man kan inte sitta på kammaren och lösa världsproblemen, engagera er. Gnäller man så blir man inte relevant, lyssnad på, hävdade hon och fortsatte:

– Vi äldre måste vara kaxigare, mer intressanta, och göra oss valbara. Jag tycker inte att man ska stå på en plats (som riksdagskandidat reds.anm) bara för att man är äldre. Jag kan inte tänka mig att rösta någon för att den är äldre. De ska lyfta fram de åsikter jag själv står för.

Hon påtalade själv problemet med att det är slitigt med många resor till och från Stockholm om man som äldre riksdagspolitiker bor i en annan del av landet. Hon har varit engagerad i mer än 16 år i riksdagen.

– Därför har jag har valt att sluta nästa år, avslutade hon.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS