Allt fler äldre veterandejtar

Fritid, Inrikes, Människor, Mänskligt, SamhälleNews55

Det blir allt vanligare att äldre personer dejtar och går in i nya kärleksförhållanden på ålderns höst visar en ny sociologisk studie. Det skriver Merete Mazzarella, författare och professor emeritus i nordisk litteratur vid ­Helsingfors universitet, i Svenska Dagbladet.

Siri Hill

Annons

Annons

Vi lever allt längre och friskare i Sverige och föreställningen om att äldre ska dra sig tillbaka i samband med pensioneringen är långt ifrån en del av dagens seniorers verklighet. Pensioneringen innebär istället mer tid över för annat, att dejta till exempel. Och allt fler äldre träffar kärleken på äldre dar, skriver Merete Mazzarella, författare och professor em i nordisk litteratur vid ­Helsingfors universitet, i Svenska Dagbladet.

      LÄS MER: Får man hångla efter 65?

Pensioneringen utesluter inte att man är fortsatt aktiv

Sådant som att vi lever längre, att skilsmässorna ökar och att normen i dag är att det är bättre att separera än att ­härda ut i en dålig relation bidrar till att allt fler äldre i större utsträckning både dejtar och hittar kärleken på äldre dar, skriver Merete Mazzarella i SvD.

Sociologerna Torbjörn Bildtgård och Peter Öberg har i en nyutgiven bok tagit fram statistik från flera västländer på ämnet. I Sverige har 1 225 personer mellan 60 och 90 år med erfarenhet av nya relationer på ålderns höst fått delta i en enkätundersökning och svara på frågor om dejting och kärlek.

De flesta äldre träffas på dansgolvet, enligt undersökningen men nätet är också ett lättillgängligt sätt att träffa en partner. I en intervju berättar en 70-årig kvinna att hennes dotter hjälpte henne att skapa en profil på en dejtingsajt: ”Var skulle jag annars ha träffat män? Man kan ju inte gå ut på gatan och ropa på dom. Jag har träffat många män de senaste åren. Det har varit korta förhållanden som nästan enbart handlat om sex.”, säger hon i intervjun.

      LÄS MER: HBTQ-personer riskerar att diskrimineras i äldrevården

Lust en viktig ingrediens i ett bra förhållande

Enligt undersökningen har lusten också stor betydelse. 72 procent tycker att ett aktivt sexliv är en avgörande ingrediens i ett bra för­hållande. Många av de svarande kvinnorna uppger att deras sexliv är bättre nu än någonsin tidigare.

De flesta äldre väljer att vara särbo med sina partners och det är framför allt kvinnorna som betonar betydelsen av att leva ett självständigt liv och ha ett eget socialt nätverk.

Klart är att den så kallade tredje åldern – åren innan man går i pension och då man kan ta det lite lugnare – inte utesluter att man är fortsatt aktiv och vital, skriver Merete Mazzarella i SvD.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons