Allt fler dör till följd av demens

Uppemot 18 äldre personer ska ha lurats av de falska reparatörerna. Arkivbild.
Hälsa, Människor, Mänskligt, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

Antalet dödsfall orsakade av demens ökar. Och de regionala skillnaderna är stora, visar nya siffror från Socialstyrelsen. I Västerbotten var andelen döda i demens 2016 mer än dubbelt så stor som i Kronobergs län.

Maria Hagström

Annons

Annons

Nya siffror från Socialstyrelsens dödsorsaksregister visar att antalet dödsfall orsakade av demens ökat från 3,7 till 4,6 per 1000 invånare över 65 år.

– Vi blir äldre och äldre. Det ger avtryck i statistiken, säger demensförbundets ordförande Pär Rahmström till Nyhetsbyrån Siren.

Demens som dödsorsak innebär att demensen är den underliggande orsaken. Den kan leda till andra sjukdomar och tillstånd som gör att den drabbade till slut dör.

      LÄS MER: Ytterligare larm om missförhållanden på demensboende

Demensvården skiljer sig åt mellan kommuner

Siffrorna visar också på stora regionala skillnader. När dödsfallen ökar i landet i stort går utvecklingen i Kronoberg åt motsatt håll. Länet har nu lägst andel dödsfall i landet, siffran är 2,8 per 1000 invånare. Flest dödsfall i relation till befolkningen hade Västerbotten, där 7,1 per 1000 invånare över 65 år avled till följd av demens år 2016.

– I glesbygden bor fler äldre jämfört med storstäderna. Det måste bero på det, säger Pär Rahmström.

Demensvården i landets kommuner håller också väldigt olika standard. Det kan i vissa kommuner vara svårt att få plats på demensboende och anhöriga tvingas ta ett allt för stort ansvar, menar Pär Rahmström.

– Forskningen har ännu inte kommit fram till något botemedel. Det bästa vi kan göra i dag är att se till att de sjuka får bra omvårdnad och de anhöriga får gott stöd, säger han.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Maria Hagström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons