Amelia Adamo: Politikerna har tappat blicken för de äldres lidande

STOCKHOLM 20120207
Arbetsmarknad, Hälsa, Inrikes, Människor, Medier, SamhälleNews55

Journalisten Amelia Adamo riktar skarp kritik mot äldrevården och anser att politikerna har lurat oss: – Om det inte ska vara så att samhället tar hand om sina äldre längre, då får politikerna säga det rakt ut så att vi anhöriga vet att vi förväntas göra jobbet, säger hon till GP.

Gabriella Lahti

Annons

Annons

Journalisten och chefredaktören Amelia Adamo ryter till i GP och menar att vi blir lurade av politikerna. I tron om att samhället ska ta hand om de äldre smygs ändå anhöriga in i omvårdnadsarbetet eftersom de äldre tvingas bo kvar hemma så länge som de gör i dag.

– Jag vill lyfta frågan om ansvaret anhörig kontra samhälle, säger Amelia Adamo till GP.

      LÄS MER: Bristen på vårdplatser fortsätter döda patienter inom äldrevården

Fick kämpa för sin mamma

Hon kommer att vara en av huvudtalarna på Äldreomsorgsdagarna i Stockholm i höst och är engagerad i frågan om äldreomsorg som hon har egna erfarenheter från. När hennes mamma blev sjuk i demens fick Amelia Adamo kämpa för att mamman skulle få rätt omsorg.

      LÄS MER: SPF Seniorerna till kommunerna: ”90-talet ringde och ville ha sin ädelreform tillbaka”

– Min mamma var så gammal att hon inte kunde bo kvar hemma, det var så uppenbart för mig. Då trodde jag att samhället skulle hjälpa till. Men jag blev inknuffad i något helt annat, säger hon till tidningen.

Uppmanar politikerna att tala klarspråk

Amelia Adamo såg hur kommunen försökte dra ut på tiden innan de lät hennes mamma komma till ett boende.

– Om det inte ska vara så att samhället tar hand om sina äldre längre, då får politikerna säga det rakt ut så att vi anhöriga vet att vi förväntas göra jobbet. Och inte stå i valtider och prata om hur underbart det ska bli för de äldre, säger hon i GP.

      LÄS MER: 93-åring med benskörhet, hjärt- och hörselproblem blev nekad äldreboende av kommunen 

Men idén om att äldre ska bo hemma länge fungerar enbart om de anhöriga hjälper till och många äldre är helt ensamma. Amelia Adamo anser att politikerna har tappat blicken för de äldres lidande och enbart fokuserar på ekonomin.

  LÄS MER: Biståndshandläggare har inte rätt kompetens

– Ansvariga politiker förstår nog inte att vilken ångest det finns i att bli ensam och dement. Att inte veta om det är morgon eller är det kväll, säger hon och poängterar att omsorg också innebär sällskap och mänsklig närhet – det räcker inte att någon tittar till den äldre för att lämna mat och medicin.

Gabriella Lahti
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons