Anställd lånade pengar av äldre på boende - och behöll dem

STOCKHOLM 2016110
Brott, lag och straff, Inrikes, Människor, Pension, Samhälle, SjukvårdNews55

En anställd på ett äldreboende lånade pengar av en boende och betalade inte tillbaka. Nu stängs den anställde av från sin tjänst. – Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är fullständigt oacceptabelt, säger boendets marknads- och kommunikationschef Lena Hjälmrud till News55.

Anton Hagwall

Annons

Annons

En anställd på äldreboendet Solgården i södra Stockholm har stängts av och polisanmälts efter uppgifter om att ha lånat stora summor pengar av en boende utan att betala tillbaka.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Den anställde har brustit fullständigt i sitt förtroende, säger Lena Hjälmrud, marknads- och kommunikationschef på stiftelsen Stora Sköndal som driver boendet.

Det inträffade uppdagades när en av de boende på äldrehemmet berättade för en chef om lånen. Utlånaren berättade att denne hade tyckt synd om den anställde och lite då och då hade lånat ut mindre summor. Pengar som med tiden växte till en summa av 30 000 kronor.

Vid ett tillfälle var en enskild lånesumma dock hela 15 000 kronor. Men den anställde lämnade aldrig tillbaka några pengar, och den äldre patienten hade sedan inga egna pengar att röra sig med.

     LÄS MER: Förslag – servera alkohol på Sveriges äldreboenden

”Moraliskt och etiskt oförsvarbart”

I samtal med sin chef har den anställde medgett ett lån på 15 000 kronor, men nekar till att det skulle ha handlat om mer pengar. Inga av lånen gjordes via bank, så det finns inga kvitton att tillgå. Den anställde säger att det är ett påhitt av den äldre patienten och att den anställde nu känner sig trakasserad.

Något som verksamhetens chefer inte har tagit fasta vid. Tvärtom tar de händelsen på största allvar.

– Vi arbetar med människor och sånt här ska bara inte hända. Det är etiskt och moraliskt fullständigt oacceptabelt, säger Lena Hjälmrud.

Hon berättar att den anställde stängdes av från sin tjänst så fort händelsen kom till ledningens kännedom. Man lämnade själva in en lex Sarah-anmälan och polisanmälde den anställde, som nu har valt att själv säga upp sig från sin tjänst.

 

Upptäck vår ekonomisajt E55

LÄS ÄVEN: Glädjande överraskning för pensionärer
LÄS ÄVEN: Nytt Rut-förslag drabbar pensionärer
LÄS ÄVEN: 
Konflikt kring näthandeln från Kina

Annons

Annons

LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare

Anton Hagwall
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons