News55
Detta är en sponsrad artikel

Är du mor-eller farförälder? Grattis på din dag!

Artikelbild
Hasse Holmberg/TT
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 12 sep. 2021

Idag, söndagen den 12 september bör du som har barnbarn firas lite extra. Vi hoppas du blir uppvaktad med skönsång och blomster, att vara mor eller farförälder är en viktig del i ett barns liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mor-och farföräldrarnas dag instiftades 1970 av Marian Mc Quade men uppmärksammades först i svenska medier 2007 och har nu alltså en helt egen dag. Målet med dagen var att få ungdomar att förstå värdet av de äldre och det de har gjort under historien. Hon uppmanade också ungdomar att “adoptera” en morförälder, inte bara för en dag, utan för livet. Syftet är att hedra mor- och farföräldrar, att ge dem möjlighet att visa kärlek till sina barns barn och att hjälpa barn att bli medvetna om styrkan, kunskapen och vägledningen som äldre människor kan bidra med.

Det är inte så konstigt enligt Wikipedia, att fler barn växer upp medan deras mor-och farföräldrar fortfarande lever eftersom livslängden ökat och fertilitetsnivån minskat men också för att allt fler mammor förvärvarsbetar vilket gör att mor- och farföräldrar blir mer involverade i barnomsorgen och idag kan man se äldre personer hämta trötta ungar viud förskolan eller jämföra bilder på barnbarn i sina telefoner.

– Den kanske största förändringen när det gäller dagens mor- och farföräldrageneration är att vi faktiskt finns i livet för våra barnbarn – och att vi ibland även har våra egna föräldrar kvar, säger Lars Dencik, professor i socialpsykologi vid Roskilde universitet i DN.

Det finns dock stora kulturella skillnader i hur engagerade man är i sitt barnbarns liv. I den kinesiska kulturen betonas närvaron av den buddistiska filosofin som prioriterar familjens roll medan man, i den nordliga delen av världen, har en utvecklad, formell barnomsorg vilket leder till att mor-och farföräldrar inte behövs som stöd på samma sätt.

Många mor-och farföräldrar har en stor och bärande roll i sina barnbarns liv och finns som stöd för att underlätta och för många barn kan de vara en väldigt viktigt och trygg vuxen, efter föräldern.

En av våra mest folkkära profiler, Christina Schollin, 83, hyllar ofta sina barnbarn som hon har en nära relation till.

– Jag är stolt mormor till Bianca som vuxit upp till en strålande skönhet och börjat hitta sin plats i livet, Oliver är också i musikbranschen eftersom han reser runt i världen som Dj, mormor är så stolt, och så Benjamin, multibegåvad, ödmjuk dotterson, så stolt, har hon berättat i ett blogginlägg.

ANNONS