A-
A+

Fem pensionärsorganisationer: ”Vi kräver att bankerna hanterar kontanter"

ENKÖPING 20131002
Ekonomi, finans och affärer, Privatekonomi, SamhälleNews55

Idag kräver fem pensionärsorganisationer att staten bör tvinga bankerna hantera kontanter.  

Hannes Dükler

Annons

Annons

Det är representanter från bland annat SPF Seniorerna och PRO som i en debattartikel på SVT Opinion menar att riksdag och regering måste ställa krav på bankerna och behålla sin kontanthantering.

”Vi välkomnar digitala lösningar och kort. Men bekymret är att det inte passar alla eller i alla situationer. Den som vill använda kontanter måste kunna få göra det. När det blir svårare och dyrare att använda kontanter drabbas framförallt äldre människor, funktionshindrade, föreningslivet och personer bosatta på landsbygden”, skriver artikelförfattarna och menar att det dessutom inte är alla äldre som har dator och att det inte överallt i landet finns fungerande mobiltäckning eller bredband.

      LÄS MER: Hon har 44 mil till banken

Besvärligt byte till nya sedlar

Man menar även att det pågående sedelbytet har förvärrat situationen. Inledningsvis lovade bankerna att hjälpa till vid sedelbytet men då det bara är Handelsbanken som har haft kontantservice på alla sina kontor blev rusningen så stor att man stängde kontantservicen på var sjätte bankkontor.

      LÄS MER: Flygande start för sedelbytet, men …

Tvingas redovisa var sparpengarna kommer ifrån

Men det är inte det enda problemet med sedelbytet. Då många äldre genom åren har lagt undan pengar hemma och nu måste byta in dessa kontanter kan de om det handlar om mer än 10 000 kronor tvingas redovisa var pengarna kommer ifrån.

      LÄS MER: Banken får vithåriga damer att viska – ”Det är inte meningen att vi ska finnas”

”Men då så få bankkontor har kontantservice kan en person med besparingar hemma tvingas åka runt med kontanter till ett annat bankkontor på annan ort”, skriver pensionärsföreningarnas representanter och avslutar med att kräva att om inte bankerna kan ta sitt ansvar bör Riksbanken återta ansvaret från bankerna.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Hannes Dükler
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.