A-
A+

Berit Bölander, SKPF Pensionärerna: “Oacceptabelt att kvinnor har lägre pension”

Inrikes, Pension, Politik, SamhälleNews55

SKPF Pensionärernas ordförande Berit Bölander är en av Sveriges starkaste förespråkare för äldrefrågor. Särskilt nära hjärtat ligger de äldre kvinnor vars låga löner och deltidsarbete nu avspeglar sig i det orangea kuvertet, det berättar hon i en intervju för News55.

Siri Hill

Annons

Annons

SKPF Pensionärernas ordförande Berit Bölander medverkar i News55:s storsatsning Äldreforum under Almedalsveckan. I år kommer hon till Visby fast besluten att sätta äldrefrågorna högst upp på den politiska agendan.

Vilka är de viktigaste äldrefrågorna i dag?

– Enligt mig är det äldreboendet, vården och omsorgen men också äldres livskvalitet. Hur har man det på ålderns höst? Våra gamla ska kunna leva ett värdigt liv även de sista åren. Många har det bra, men det finns flera brister. Till exempel tidspressar man de anställdas schema på våra äldreboenden. De äldre vill att man ägnar dem tid, men det är något de anställda inte har.

– När det kommer till vård och omsorg är den stora frågan: Vem vill jobba inom vården? Enligt undersökningar vill drygt 50 procent av vårdpersonalen sluta. Det blir en enorm genomströmning av personal vilket påverkar situationen och patientsäkerheten för de äldre.

Vilka frågor vill du särskilt lyfta un­der Almedalsveckan?

– I Sverige har vi en stor grupp kvinnor med oerhört låga pen­sioner. 80 procent av våra medlemmar är kvinnor och av dem har 60 procent varit anställda på deltid inom kom­muner med låg lön, vilket har med­fört att de nu har låg pension. Många av dessa kvinnor har tagit hand om hem och barn, vilket är ett nog så vik­tigt arbete som tyvärr inte värderas därefter. Andra har överhuvudtaget inte erbjudits heltid, medan en del har tvingats gå ner i arbetstid på grund av förslitningsskador och tunga lyft.

– Kvinnor har lägre pension än män och det är helt oacceptabelt. Limpan kostar lika mycket oavsett vilket kön man har. Så hur värderar man kvin­nors arbete? Detta är en hjärtefråga som vi vill trycka på under Alme­dalsveckan.

Hamnar äldrefrågorna ofta i skym­undan?

– Ja, det tycker jag. Jag tror att det handlar mycket om vilken syn vi har på pensionärer. Vad är en gammal människa värd? Det finns en myt att en människa som fyller 65 bara är en kostnad, men även pensionärer bidrar till samhällsekonomin. Detta är en grupp som man måste satsa på.

– Som politiker kanske man inte sätter sig in i frågorna på samma sätt som vi som jobbar med dem dagligen. När man pratar med politikerna om hur verkligheten för våra medlemmar ser ut får de aha-upplevelser. Därför måste vi träffa politiker och berätta hur det är. Droppen får urholka sten­en. Det kanske inte går fort men till slut ger det resultat.

Annons

Annons

Kan du bli uppgiven?

– Nej aldrig, men däremot kan jag bli arg och ledsen. Om jag börjar kän­na mig uppgiven ska jag säga upp mig från det här uppdraget. Jag försök­er istället fokusera på hur vi kan nå en förändring. Vi har redan kommit långt och det tror jag är ett resultat av det här nötandet.

Vilka förväntningar har du på Alme­dalsveckan 2017?

– Förhoppningen är att vi ska syn­as i mängden och det kommer vi att göra. Jag tror att politikerna har svårt att se förbi detta. Det är valår nästa år, vi har rätt att rösta och vi är en stor grupp med mycket erfarenhet. Sver­iges pensionärsorganisationer organ­iserar nästan en miljon människor. Det handlar bara om att vi ska höras.

– Vi har samarbetat med SPF Sen­iorerna och PRO tidigare, men vi har inte varit lika tydliga som nu. Den förmedlande länken har varit News55 och det känns kanonbra! Vi kommer definitivt att fortsätta att utveckla det här samarbetet efter Almedalsveckan.

Följ med i vad som händer under Almedalsveckan på Äldreforum.se

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.