A-
A+

Biståndshandläggare har inte rätt kompetens

Arbetsmarknad, HälsaNews55

Kommunen ville inte ge kvinnan vård, trots att hon inte kunde gå.

Gabriella Lahti

Annons

Annons

STOCKHOLM. Skarpnäcks stadsdelsnämnd ansåg inte att den 88-åriga kvinnan uppfyllde kraven för att beviljas vård i hemmet. Detta trots att kvinnan förflyttar sig med stor möda i hemmet med hjälp av  en kontorsstol, då hon inte kan ha en rullstol i lägenheten.

“En gång ramlade hon när hon skulle förflytta sig från stol till säng och fastnade mellan stolen och sängen. Hon larmade och fick vänta länge på hjälp. Varje gång hon förflyttar sig är hon rädd att ramla och bryta nacken. Hon får ont i magen varje gång hon ska förflytta sig”, står det i kvinnans inlämnade yrkan till förvaltningsrätten.

Oerhörd skillnad mellan kommuner 

“Hon klarar idag knappt av att stå alls. Hon känner sig mycket ledsen, ensam och nedstämd i sitt nuvarande boende. Hon har inte varit utomhus på över ett år på grund av sin hälsa.”

LÄS MER: Hemtjänsten går på kryckor

Att Skarpnäcks stadsdelsnämnd först avslog kvinnans ansökan om hjälp, handlar om biståndsbedömningen, förklarar Gösta Bucht, SPF:s sakkunnige i vård och omsorgsfrågor.

– Problematiken är att biståndsbedömningarna skiljer sig enormt från den ena kommunen till den andra, säger han till News55.

– Och av ganska oförklarliga skäl, bör tilläggas. Men biståndshandläggarna är ju kommunens gisslan, de ska se till att hålla kommunens budget. Alla har heller inte rätt utbildning.

Biståndshandläggning måste bli rättvisare

Kravet från kommunen att hålla budget tillsammans med okunnighet gör ärenden som med den 88-åriga kvinnan, svåra för biståndshandläggare. Då kan ett avslag verka som den rätta vägen.

Annons

Annons

      LÄS MER: De som förorar mest är Sveriges pensionärer

– Biståndshandläggning måste bli rättvisare och ett sätt att få det rättvist är just att överklaga, då kan nämligen kommuner se och jämföra varandras ärenden.

Gabriella Lahti
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.