A-
A+

Björn Ranelid: Det sista brevet som skrivs

SamhälleNews55

News55

Annons

Annons

Bär ditt barn som den sista droppen vatten och du måste vara ömsint och akta den gamla människan som ett dyrbart och skört kinesiskt porslin i finskåpet, men hon kan inte värderas i pengar, bara i kärlek och omsorg.

Det sista brevet som skrivs till en gammal människa har barnet inom henne som avsändare och varje ord är heligt och omistligt. Nu står en liten pojke på tå i min kropp och han skriver på baksidan av mitt öga.


Ett helt liv ryms i en gammal människas ansikte och där kan man läsa om sorg och lycka, glädje och smärta, men också en mening som lyser i både ljus och mörker: Varje människa existerar i endast ett exemplar och när hon är borta kan hon inte ersättas av någon annan.

Nu sitter alla kvinnor, män och barn på en universell skolbänk och i sinom tid skall de ta examen i tålamod. Efter det första och andra världskriget hotas mänskligheten av en osynlig fiende som till en början inte anses vara levande, men som likväl invaderar våra kroppar och utmanar våra immunförsvar.

Hur långt bort du än reser så kommer du inte längre än till ditt eget hjärta och där pumpas blod som innehåller både deoxiribonukleinsyra och immunförsvar. I den nya tideräkningen bör var och en ställa sig frågan: Vad är viktigt i livet?

Zlatan Ibrahimović hade fel om sig själv, ty han är inte ett lejon. Han är en skör människa som nu är smittad av Covid-19. Detsamma gäller för världens mäktigaste politiker Donald Trump och hans hustru Melania. Tidigare tackade den brittiske premiärministern Boris Johnson läkare och sjuksköterskor för att han fick behålla livet sedan han blivit smittad av viruset.

Barnmorskor, sjuksköterskor och läkare har de viktigaste yrkena i världen. De är apostlar och härolder i vår tid och de är brevduvor som flyger med viktiga budskap till oss i ljusets hastighet. Där kan vi läsa: Var rädd om ditt liv, ty du har ett enda och det gäller även för din moder, fader, syster, broder, vän och främling.

I den nya tideräkningen efter coronapandemins födelse råder en ny världsordning. Pengar, ära och berömmelse måste träda åt sidan och stiga ner från tronen. Det kan vara ett fjät mellan syrgastuben och respiratorn. Nu lånar din personliga hälsa kungakronan och drottningsmycket av coronaviruset.

Människan andas in och ut cirka 22000 gånger varje dygn och det blir ungefär 13000 liter luft, syre in och koldioxid ut. Barn och ungdomar måste lära sig som en viktig läxa att deras andning inte är given en gång för alla. Hjärta, hjärna, njurar, lungor och blodomlopp föregår alla betyg, högskolor, universitet och yrken.

Betydelsen av människans näsa, mun och hand har länge legat i ett framkallningsbad, men nu framträder de i pandemins skarpaste ljus. Vi håller oss med osynliga måttband i det offentliga rummet, eftersom avstånden är viktiga. Barn och barnbarn blir varse att det finns en tröskel mellan dem och deras mor- och farföräldrar som är gjord av omtanke och kärlek.

Små foster lever i varma innanhav. Varje moder har en egen moder och de är sammanbundna av en navelsträng som sträcker sig hundratals år bakåt i tiden. Nu är den rätta stunden inne för att lyfta fram de primära värdena i livet och inte de sekundära. Det betyder att du måste vara rädd om din nästa, din medmänniska.


Du föddes en gång i tiden därför att du är en länk i en genetisk och existentiell kedja. Nu skall vi inte ställa grupp mot grupp eller den ena individen mot den andra. Det finns drygt två miljarder kineser och indier, men varje människa på den minsta ön i världen har ett hjärta som klappar för livet.

Nu har den lille pojken skrivit färdigt brevet till dig för denna gång, men han återkommer så länge jag lever.

Björn Ranelid, den andra oktober år 2020 i pandemins tideräkning.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.