News55

Britton: Därför kan "delta" leda till en fjärde våg

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 juni 2021

Tom Britton känner oro inför hösten och för deltavarianten som sprids över världen. Det rapporterar SvD.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Deltavarianten, som är en mutation av covid-19, sprider sig över världen. Nu kommer signaler om att “delta” kan ta över smittspridningen även i Sverige. Det skriver SvD

Matematikprofessorn Tom Britton jämför med alfavarianten, och säger till tidningen att det troligtvis var den som orsakade den tredje smittovågen i Sverige. 

– Min bedömning är att den tredje vågen huvudsakligen orsakades av att vi fick in alfavarianten, som brukar sägas vara 50 procent mer smittsam än tidigare varianter.

Deltavarianten bedöms i sin tur vara minst 50 procent mer smittsam än alfavarianten, tidigare kallad den brittiska varianten. Deltavariantens ökade smittsamhet får betydande konsekvenser för smittspridningen eftersom det är en exponentiell ökning enligt Britton. Om den nya varianten tar över blir det knepigare att uttala sig om hur utvecklingen kommer att gå.

– Man kan inte utesluta att det kan leda till att smittan tar fart i sommar, men jag känner större oro inför hösten, inte minst eftersom vaccinationstäckningen kommer att vara mycket låg i skolorna, säger Britton till SvD.

Statsepidemiolog Anders Tegnell är inte lika oroad och menar att det inte är säkert att alfavarianten skapade den tredje vågen i Sverige. Han säger dock att det inte går att utesluta att deltavarianten blir dominant.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS