News55

Bröllop, dop, fest - detta gäller framöver

Artikelbild
ENKÖPING 20130920
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 15 maj 2021Publicerad: 15 maj 2021

Om Sverige lättar upp sina restriktioner från och med den 1 juni. Vad är det som gäller vid dop, bröllop och fest?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Smittspridningen är fortsatt på en hög nivå i Sverige. Det är även belastningen på sjukvården. Därför förlängdes de nuvarande restriktionerna från den 17 maj till den 1 juni.

Men vad betyder egentligen de lättade restriktionerna om det genomförs den 1 juni? En rad lättnader väntas genomföras, däribland förlängda öppettider på restauranger och fler i publiken på idrottsevenemang. Men hur blir det med dop, fester och bröllop?

För sammankomster inomhus med anvisade sittplatser höjs gränsen för antalet deltagare till 50. För evenemang utomhus med anvisade sittplatser får antalet deltagare vara totalt 500 personer. Finns det inga anvisade platser är taket 100 personer.

I korthet innebär det att exempelvis bröllop och dop får ha 50 gäster. Begränsningen sitter i lokalen. Det måste vara avstånd i lokalen. Handlar det om dop och bröllop är det kyrkan som beslutar om det är möjligt att genomföra en ceremoni.

Mottagningen efter ceremonin har begränsningar. Det betyder att det även efter den 1 juni är förbjudet att ha en mottagning i en hyrd lokal om antalet deltagare är fler än totalt åtta personer. Det finns inga regler kring vad som sker i hemmet. De nationella råden är istället gällande och det är att man ska undvika större sociala sammanhang samt att man ska umgås med sina närmaste.

Den som väljer att vara på en restaurang efter ceremonin får räkna med att man maximalt kommer att få vara fyra personer per bord och att restaurangen stänger vid 22.30.

Studentflak och karnevalståg är fortsatt förbjudna.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS