News55

Chockerande matprishöjningar väntar svenskarna

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 mars 2022

De ökande priser man nu ser på livsmedel förväntas inte att stanna av inom en kort framtid utan kommer att fortsätta förändras i takt med en allt oroligare världsbild.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under de senaste månaderna har vi sett kraftiga prishöjningar på livsmedel. Ulf Mazur på Matpriskollen, ett företag som följer prisuppgifter från de stora livsmedelskedjorna, tror dock att detta bara är början. De förväntade höjningarna från de skenande energipriserna och invasionen av Ukraina tror han nämligen ännu inte har slagit igenom. Till Expressen säger han att man inte sett sådana här höjningar på flera årtionden. 

Enligt kaffeproducenten Löfbergs så är det tre enskilda faktorer som påverkar: högre råvarukostander på grund av klimatförändringar, omständigare frakt samt effekterna av kriget i Ukraina. Hur priserna ändras i framtiden beror helt på hur världsläget fortsätter att förändras, menar de.  

Magnus Törnblom, presschef på Axfood, menar istället att det inte finns något skäl till att spekulera kring framtidens prisutveckling. Däremot tvivlar han inte på att de faktorer som avgör priserna har en uppåtgående trend. 

-Sedan en tid tillbaka pekar de flesta pilar uppåt. Det är allt från transporter, energipriser, råvarupriser, förpackningsmaterial och valutaeffekter. 

Matpriskollen tror att utvecklingen man ser nu har skapat en känsla av panik hos leverantörer och livsmedelskedjor. Therese Knapp från Coops presstjänst menar också att man ser kraftiga prisökningar men uttrycker att det inte är läge för att drabbas av panik. 

Författare: Jessika Bouveng

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS