A-
A+

Christina Rogestam, SPF Seniorerna: “Vi behöver yngre seniorer för opinionsbildning”

Christina Rogestam, ordförande SPF Seniorerna
Inrikes, Pension, Politik, SamhälleNews55

Christina Rogestam har under tre års tid varit förbundsordförande för SPF Seniorerna, en era som nu går mot sitt slut. I en intervju för News55 inför Äldreforum under Almedalsveckan där Rogestam medverkar, blickar hon tillbaka på åren som har bestått av såväl glädje som utmaningar.

Linnéa Wallin

Enligt Christina Rogestam har de senaste tre åren som förbundsord­förande för SPF Seniorerna varit såväl jobbiga som stimulerande, men nu har hon tröttnat på pendlandet och tidiga morgnar. Hade det inte varit för det hade hon gärna suttit kvar på ordförandeposten några år till.

Hur ser du tillbaka på din tid som förbundsordförande?

– Det har varit ansvarsfullt men också stimulerande att leda en så stor organisation och få möjlighet att påverka äldrepolitiken.

Vad är det största ni drivit igenom när du suttit vid rodret?

– Jag tycker att vi lyckats med att sätta pensionärernas frågor på dag­ordningen. Nödvändigheten att göra något åt pensionerna, framför allt för de med lägst pension, behovet av fler tillgängliga bostäder för seniorer, och maten ­både på äldreboenden och i hemtjänsten. Valfriheten att ha rätt till att välja och framför allt välja bort tjänster som inte fungerar för mig som äldre.

Vad hade du kunnat göra bättre?

– Alla ideella organisationer, in­klusive vi, tappar medlemmar. Vi har inte riktigt hittat något bra sätt att engagera de nya generationerna som inte varit engagerade i folkrörelser på samma sätt som vår generation. Mån­ga anser att det är dags att engagera sig i en pensionärsorganisation när man fyllt 75, men vi behöver de yngre seniorerna för opinionsbildning och aktiviteter. Där har vi inte riktigt hit­tat rätt vägar.

Vad kommer du att ägna din tid åt nu?

– Det vet jag inte riktigt, men jag har en stor golden retriever som heter Romeo som längtar efter fler långa promenader. Och så står en vävstol på landet och väntar på mig.

Så du kommer inte att engagera dig i någon pensionärsorganisation hemma i Göteborg?

– Det vet man aldrig. Kanske om suget blir för stort. Jag sitter i styrel­sen för två fastighetsbolag, Balder och Stenvalvet, så jag kommer inte att bli sysslolös, avslutar Christina Roge­stam.

Följ med i vad som händer under Almedalsveckan på Äldreforum.se

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.